AcasăEconomieMIPE: Au fost semnate primele contracte din programul ”România atractivă”, care include...

MIPE: Au fost semnate primele contracte din programul ”România atractivă”, care include obiective româneşti cuprinse în lista patrimoniului mondial UNESCO

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri seară, de MIPE, la eveniment au participat ministrul Marcel Boloş, secretarul de stat Csilla Hegedüs şi reprezentanţii autorităţilor locale din unităţile administrativ – teritoriale în care sunt situate obiectivele turistice finanţate. 

”Dacă ne gândim că astăzi semnăm primele contracte din programul „România Atractivă”, prin care finanţăm cu fonduri europene obiective româneşti ce fac parte inclusiv din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, putem spune că este într-adevăr un moment istoric. Este un moment de referinţă pentru cultura naţională, pentru că facem ca obiective importante să contribuie la dezvoltarea economică în plan local şi naţional, cu beneficii sociale şi de mediu, pentru un turism cultural durabil. Investiţiile pe care le semnăm astăzi, cu o alocare de 45 milioane euro, vor adăuga facilităţi pentru activităţi de cercetare şi vor da posibilitatea organizării de expoziţii şi activităţi culturale în locaţiile modernizate. Mulţumesc autorităţilor locale pentru preocuparea lor de a susţine aceste proiecte de investiţii atât de importante pentru comunităţile lor şi creatoare de oportunităţi pentru România”, a declarat ministrul Marcel Boloş. 

Obiectivul acestei investiţii este de a creşte atractivitatea destinaţiilor turistice selectate în urma dezvoltării a 12 rute turistice/culturale tematice în zonele rurale defavorizate din România şi crearea de noi locuri de muncă în industria turistică. 

”Vă mărturisesc faptul că una dintre cele mai mare dorinţe ale mele s-a împlinit astăzi, odată cu semnarea acestor contracte. Niciodată nu a fost semnat un număr atât de mare de contracte pentru ruta castelelor, cetăţilor şi castrelor romane, care cuprinde monumente ce pot să consolideze poziţia României pe harta turistică mondială şi, în plus, să creeze noi locuri de muncă în zonele rurale defavorizate ale ţării. Acum, trebuie să ne asigurăm că până la final de an avem documentaţia finalizată şi într-un timp cât mai scurt să aducem copiii mai aproape de frumuseţile istoriei”, a transmis secretarul de stat Csilla Hegedüs. 

Prin cele 11 contracte semnate vor fi finanţate obiective incluse în: 

Ruta castrelor romane – 12,73 milioane euro 

”Prin înfiinţarea acestei rute, România se alătură familiei europene care pune în valoare patrimoniul roman. Limesul dunărean şi cel al provinciei Dacia fac parte din cel mai complex şi cea mai lungă porţiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale. Sunt finanţate două situri de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza, alături de castrul roman de la Bologa, judeţul Cluj şi de castrul de la Arutela, judeţul Vâlcea”, a transmis MIPE.   

Ruta castelelor – 22,25 milioane euro 

Ministerul a precizat că prin această investiţie se urmăreşte înfiinţarea unei rute a castelelor cele mai reprezentative din România şi recrearea atmosferei istorice prin utilizarea tehnologiei de realitate virtuală precum şi restaurarea a 5 castele: Castelul Teleki, Castelul Urmánczy, Castelul Corvinilor, Castelul Beldy, Castelul Kálnoky.  

Ruta cetăţilor – 10,4 milioane euro 

Prin ruta turistică dedicată cetăţilor se doreşte restaurarea a cinci cetăţi din România pentru a le promova într-un mod integrat cu alte cetăţi istorice în circuite care să atragă turiştii din ţară şi din străinătate. Se vor restaura Cetatea Sighişoara, cu lucrări de restaurare a zidurilor cetăţii, Cetatea dacică de la Sarmisegetuza, Cetatea Oradea, Cetatea Braşovului, Cetatea Nobiliară Colţeşti. 

Cele două apeluri de proiecte dedicate Investiţiei 1. Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, derulate pe parcursul ultimului an, au o valoare totală a contractării din PNRR de 94,11 milioane euro (inclusiv TVA). 

Cele 12 rute sunt: 

Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate; 

Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate; 

Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate; 

Traseul gastronomiei tradiţionale româneşti – 30 de obiective promovate; 

Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate; 

Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate; 

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate; 

Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate; 

Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate; 

Ruta cetăţilor – 30 de obiective promovate, 5 cetăţi restaurate; 

Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creşterii atractivităţii zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării); 

Ruta satelor cu arhitectură tradiţională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiţionale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradiţională. 

Componenta 11 – Turism şi Cultură din PNRR, prin care sunt finanţate aceste investiţii, dispune de o alocare totală de 449 milioane de euro. 

 

 

Ultimele Articole