Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO: „Rusia arată disperare”

Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, a dat mai multe declarații în contextul invaziei Rusiei. Potrivit acestuia, dacă ajutăm acum Ucraina, „șansele ca pacea să vină mai rapid cresc”, a spus el.

Geoană a subliniat că Alianța e mai unită ca oricând și a vorbit despre Germania care a fost „impecabilă din punct de vedere al sprijinului”. Mai mult, el a vorbit despre „retorica belicoasă a Rusiei, care arată un grad de disperare” și nervozitatea Kremlinului.

Redăm în totalitate interviul lui Mircea Geoană, de la Digi24

Va primi Ucraina tancuri?

Nu am văzut această Alianță mai unită ca acum în ultimele decenii. Suntem extrem de doritori să continuăm să sprjinim Ucraina. Vom vedea anunțurile care vor fi făcute azi la Ramstein. Subiectul acestor tancuri e mai degrabă politizat, sunt o piesă importantă, dar nu decisivă.

Fac parte dintr-un ansamblu mai mare, cu artilerie de precizie, de comandă și control, de sprijin din spațiu, e un subiect ușor politizat. Germania a fost impecabilă din punct de vdere al sprijinului. Uitați-vă câți refugiați a luat. Are o politică pacifistă, să respectăm că într-o democrație există și astfel de discuții. NATO e mai unit și mai puternic decât oricând.

Urmează o invazie rusă pe scară largă?

E clar că Rusia a mobilizat 200.000 de militari, nu vedem cum ar putea fi de o calitate mult superioară celor care sunt deja acolo. Se mobilizează pentru a continua acest război. Că decizia va fi să aibă o contraofensivă, când, dacă, din ce direcție, avem elemente de a putea anticipa.

Vedem Ucraina, vedem cum asimilează noile echipamente, cum sunt organizați. Toți aliații ne spun cât de repede învață ucrainenii. Se vede tipul de cultură militară, strategică, comandă și control. Suntem convinși că vor putea asimila echipamente moderne.

Este evidentă diferența între echipamentele NATO și cele post sovietică de care dispune Rusia. Vedem cum Rusia sapă tranșee în 2-3 linii de apărare în est și în sud. Se pregătesc pentru o eventuală contraofensivă ucraineană. E important la Ramstein și la următoarele întâlniri să continuăm să sprijinim Ucraina.

Cererea lui Putin privind Donbas până în martie și concentrarea de forțe însemană că așteaptă momentul propice?

Strategic, Rusia nu și-a schimbat obiectivul strategic de la început de a ține Ucraina în sfera ei de influență. Între voință și putință e distanță destul de mare. Suntem sceptici la capacitatea Rusiei de a schimba dinamica pe terenul de luptă.

În clipa în care ești superputere nucleară, folosirea în exces a acestei retorici e contraproductivă. Nu cred că cineva se poate gândi că ne va intimida o astfel de retorică. E clar că acest tip de război prelungit, mă întorc la ce spune Stoltenberg și conducerea NATO, cu cât ajutăm mai mult Ucraina să își ajute țara și independența putem spera că și calculul strategia al Rusiei se poate modifica.

Despre propagandiștii ruși?

O retorică belicoasă și complet iresponsabilă, așa ceva nu se face, este o recunoaștere a faptului că pierd războiul. Este o dovadă că războiul merge prost, că încearcă să ne strice unitatea și moralul poporului ucrainean care sunt extrem de hotărâți să își apere țara.

Cât de hotărât e NATO să apere Ucraina?

Cât va fi nevoie. Dacă ajutăm acum Ucraina, șansele ca pacea să vină mai rapid cresc. Nu amplificăm războiul ajutându-i pe ucraineni, arătăm că ucrainenii sunt deciși să reziste.

Decuplarea de Occident pe care Rusia a decis-o în tot ce înseamnă tehnologie, finanțe, transfer de competențe, învățarea reciprocă e un cost care nu poate fi azi cuantificat, dar conduce la un declin accelerat al Rusiei într-o țară care are dificultăți multiple.

Au o anumită obsesie cu Ucraina, care e veche. Dar acest declin accelerat are un cost. Sunt oameni lucizi în Rusia, care stiu că la sfârșitul zilei, această aventură militaristă în Ucraina costă. NATO e extrem de vigilent, ajutând Ucraina avem o șansă ca războiul să se termine mai rapid.

Sistemul Panțîr pe clădirile administrative. Ce mesaj dau?

Nu avem nimic cu Rusia, nu e intenția noastră de a avea o relație proastă cu Rusia, nu e scopul NATO. Medvedev a fost la summitul NATO de la Lisabona în 2010, vorbeam de parteneriat. Au o problemă de sprijin a rușilor pentru acest război, când ridică miza spunând – patria mamă e sub atac, americanii și NATO ne vor ataca -, e propagandă pentru propriul public. Și pentru conducerea de la Kremlin, susținerea pentru război e foarte importantă.

Luptă pentru putere la Kremlin?

Lucrurile merg pentru Rusia, statutul internațional al Rusiei e de degradare. Apare nervozitate în sistemul pbulic, dar nu putem face speculații. Conducerea vrea acum să continue acest război criminal.

Cum va fi 2023 pentru Ucraina?

Complicat, războaiele sunt imprevizibile. Ucraina are nevoie de ajutorul nostru în continuare. E un moment foarte dinamic. Nu avem discuții pentru nevoia de sprijin pentru Ucraina o dată pe lună, ci zilnic. Știm zilnic nevoile ei, ce putem oferi, ce calitate de echipamente le oferim.

Retorica belicoasă a Rusiei arată un grad de disperare. Această sarabandă de declarații super belicoase și absurdă arată nervozitatea Rusiei. La Bruxelles am avut întâlniri separate cu șeful armatei franceze, al Italiei și cu generalul Petrescu. Va fi o creștere a militarilor francezi în România.

E foarte important să ai exerciții complexe, sofisticarea e mai mult decât numărul de forțe. Ce facem în România și în alte țări de pe flancul estic e serios și solid. Trebuie să găsim echilibrul între lecțiile învățate. Una e că în Europa e posibil un război de înaltă intensitate. Unui tanc trebuie să îi opui un tanc. E o concluzie internalizată la nivelul liderilor NATO.

A doua lecție e că revoluția tehnologică, foosirea IA, revoluția tehnologică și ele au impact asupra cum e concepută apărarea și securitatea. Echilibrul între a te pregăti pentru un război de înaltă intensitate și a continua investițiile în zone multidomeniu, e important să investim și în capacitățile profesionale ale militarilor. Suntem extrem de serioși.

Când spunem că niciun cm pătrat al NATO nu e descoperit, spunem că suntem extrem de hotărâți și înțelegem că pentru noi, NATO, principala preocupare e să ne apărăm aliații. Împreună cu aliații, cu mai multe resurse să găsm modalități ca și în țări nou venite să găsim modalități de a lucra în comun, și România va ști să fructifice o astfel de șansă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed