Moldova enervează teribil Rusia

Van Rompuy, care efectuează o vizită oficială în Republica Moldova în plină criză între Moscova şi Ucraina vecină, a indicat că „se grăbeşte să-l primească pe premierul Iulie Leanca la Bruxelles în 27 iunie pentru a semna Acordul de asociere”.

 

„Respingem orice presiune din exterior”, a avertizat Van Rompuy într-un comunicat difuzat după o întâlnire cu şeful guvernului de la Chişinău. ‘Şi susţinem ferm suveranitatea şi integritatea teritoriale ale Republicii Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute internaţional’, a adăugat el, într-o aluzie directă la presiunile Moscovei.

 

Semnarea acordului între Bruxelles şi R.Moldova, situată între UE şi Ucraina, suscită mânia Rusiei într-un moment în care tensiunile rămân acute între Occident şi Moscova, acuzată că susţine vizele separatiste ale proruşilor în Ucraina.

 

Acordul de asociere cu UE a constituit deja în noiembrie obiectul unei prime parafări de către R.Moldova, ţară cu 3,5 milioane de locuitori, în majoritate românofoni.

 

R.Moldova a fost atunci una dintre singurele două ţări ale blocului ex-sovietic, împreună cu Georgia, care au ratificat un astfel de acord cu UE, după retragerea subită a Ucrainei. Ea vrea să devină membră a UE în 2019, dar conţine o importantă minoritate rusofonă.

 

Apropierea de UE suscită în special critici vehemente în regiunea separatistă prorusă Transnistria, în estul R. Moldova, susţinută de Moscova. Transnistria şi-a declarat independenţa de R. Moldova în 1990, dar până în prezent ea nu i-a fost recunoscută de nici un stat.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed