Monitorizarea Bulgariei şi României au inspirat noile reguli privind Schengen, afirmă premierul Olandei

0

Liderii prezenţi la summit-ul UE au decis intensificarea ”orientării politice” privind modul cum este gestionată zona Schengen, stipulând că aceasta ar trebui să se facă în concordanţă cu ”standardele comune, cu normele şi principiile fundamentale”.

 

Pentru a răspunde viitoarelor provocări, ”este necesar un sistem eficace şi fiabil de monitorizare şi evaluare pentru a exista siguranţa că aşa se va întâmpla”, potrivit concluziilor summit-ului.

 

Evaluări specifice pentru fiecare ţară vor fi efectuate de grupuri formate din experţi naţionali din statele membre ale UE, oficiali ai Comisiei Europene şi agenţii competente, se spune în document.

 

Solicitat de EurActiv să comenteze, premierul olandez a comparat schema de monitorizare cu cea impusă Bulgariei şi României când cele două ţări au aderat la UE în 2007. Această schemă se numeşte Mecanism de Cooperare şi Verificare (CVM).

 

”În viitor, toate ţările vor fi evaluate în funcţie de noul sistem”, a declarat Rutte, adăugând că aceasta înseamnă ”veşti bune”. ”În viitor, nu va fi nevoie să recurgem la proceduri de tip CVM, de vreme ce există în cazul Bulgariei şi României un tip de procedură, pe care o vom urma în mod ordonat”, a spus Rutte.

 

Premierul olandez a afirmat că este conştient de faptul că Bulgaria şi România ”se tem puţin” că va exista o legătură între deciziile luate vineri şi aderarea lor la Schengen.

 

Miniştrii de interne din UE au decis pe 9 iunie amânarea aderării Bulgariei şi României la Schengen, în pofida unor apeluri contrare din partea Parlamentului European, care a votat cu o majoritate covârşitoare în favoarea aderării celor două ţări la Schengen.

 

”Decizia summit-ului este total independentă şi le-am spus ‘Aveţi încredere. Nu venim cu noi măsuri privind Schengen pentru a face şi mai dificilă pentru voi aderarea la Schengen. Există un sistem CVM, în iulie va fi un raport şi în septembrie problema privind aderarea va fi din nou pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne’ ”, a declarat Rutte, referindu-se la cel de-al noulea raport CVM, de luna următoare, privind progresele făcute de Bulgaria şi România în cadrul mecanismului de monitorizare.

 

Premierul olandez a făcut cunoscut în mod clar că ţara sa nu crede că cele două ţări întrunesc criteriile de aderare la Schengen. El a precizat, de asemenea, că, în pofida poziţiei Parlamentului European, ţara sa consideră că CVM şi aderarea la Schengen sunt direct legate.

 

”Ştiu că ele susţin că sunt gata. Noi nu credem astfel. Trebuie să aşteptăm mai întâi rezultatele raportului CVM din iulie”, a repetat Rutte.

 

”Poziţia noastră a fost întotdeauna aceea că CVM şi aderarea la Schengen sunt chestiuni conexe, deoarece trebuie să fim siguri că sunt fiabile controalele la frontieră, că ele nu sunt propice corupţiei, şi că sistemul judiciar funcţionează”, a conchis premierul olandez.