Moșii de toamnă 2023. Tradiții și obiceiuri

Moșii de toamnă 2023. Tradiții și obiceiuri. Moții de toamnă, sau Sâmbăta Morților, pică anul acesta pe 4 noiembrie. Aceasta este ziua în care sunt pomeniți cei care nu mai sunt printre noi.

Ce tradiții se respectă de Moșii de Toamnă? În biserici, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi pentru sufletele acestora.

Pentru acest ritual creștin, credincioşii aduc la biserică daruri de milostenie pentru sufletele celor adormiţi, precum colivă, vin, colaci, lumânări şi tămâie.

După terminarea Sfintei Liturghii, pe 4 noiembrie, rudele celor adormiţi merg în cimitir pentru a aprinde lumânări pe morminte.

Moșii de toamnă 2023. Tradiții și obiceiuri

În același timp, o altă tradiție este datul de pomană. Oamenii aduc la morminte flori proaspete și împart vin, colivă și colaci celor nevoiași, daruri care, potrivit scrierilor bisericești, au putere de mijlocire în faţa lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor celor adormiţi.

Tradițiile pot fi însă diferite de la o zonă la alta din țară. Spre exemplu, în unele zone ale ţării, cum ar fi în regiunea Munteniei, lângă coliva pregătită în ziua sărbătorii de Moşii de Toamnă se mai pune şi un bănuţ.

Coliva, împreună cu bănuţul, se împart celui mai sărman locuitor al satului, pentru a aduce noroc atât celui care a împărţit, cât şi celui care a primit.

Există și câteva lucruri interzise. Astfel, în ziua de Moşii de Toamnă, femeile nu dau cu mătura prin gospodărie, pentru a nu ridica praful în ochii celor adormiţi. Totodată, nu spală şi nu aruncă gunoiul din casă, ca să nu ajungă în mâncarea răposaţilor.

Se mai spune că, în ziua de Moşii de Toamnă, cei adormiţi îşi văd rudele lângă morminte ca printr-o pânză.

Tradiţia mai spune că, de Moșii de Toamnă, este bine ca fiecare persoană să fie împăcată cu toată lumea şi să meargă la biserică cu inima curată.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed