Motivul penibil pentru care Fiscul poate să-ți blocheze conturile

Concret, motivul pentru care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) poate pune poprire pe conturile bancare ale unei companii 100% corecte este faptul că aceasta are printre parteneri, furnizori sau beneficiari, firme care nu-și îndeplinesc la fel de conștiincios obligațiile față de Fisc.

 

Un avocat specializat pe probleme fiscale și comerciale spune că, recent, a venit un client extrem de supărat din cauză că Antifrauda i-a poprit toate conturile și i-a blocat activitatea pe motiv că partenerii săi comerciali (furnizori de bunuri și beneficiari ai unor servicii) nu și-ar fi depus declarațiile 394.

 

Potrivit avocatului, „în mod evident și ilogic, clientul meu este considerat vinovat pentru eventualul prejudiciu creat de partenerii săi”. Culmea este că declarațiile 394 fuseseră de fapt depuse, dar Antifrauda nu are suficient personal ca să facă verificări minuțioase, „așa că preferă să se concentreze pe aplicat sancțiuni contribuabililor corecți, care încă mai ţin steagul sus, încăpăţânându-se să supraviețuiască”.

 

Și avocatul Iulian Urban le atenționa, în trecut, pe firme: „Dacă aveți parteneri de afaceri cu datorii la Fisc, vă puteți trezi cu conturile blocate”. În contextul metodei terțului poprit, putem vorbi despre „transformarea Fiscului în recuperator de creanțe”, mai spunea avocatul.

 

Astfel, potrivit acestuia, dacă o firmă are datorii la bugetul de stat din cauza creanțelor nerecuperate de la partenerii de afaceri, aceasta se poate adresa Fiscului pentru recuperearea sumelor, astfel încât din acești bani să poată fi plătite obligațiile fiscale restante.

 

Dacă o firmă înregistrează datorii la stat din cauza faptului că alte firme nu au efectuat plățile necesare, aceasta poate merge la Fisc cu lista tuturor datornicilor. Inspectorii vor merge în inspecție fiscală și, aplicând metoda terțului poprit, pot stinge datoria firmei la bugetul de stat din sumele pe care le recuperează de la societățile comerciale care nu au efectuat plățile în timp util.

Dacă firma alege să se prezinte cu lista celor de la care are de recuperat datorii, acestea trebuie să fie susținute de un titlu executoriu, document ce conferă Fiscului puterea de a atrage la bugetul statului suma respectivă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed