Mugur Isărescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Transilvania” Braşov

0

La ceremonia de decernare a titlului, organizată în Aula Universităţii, au participat ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, autorităţi locale şi circa 200 de studenţi şi cadre didactice din Braşov.

Titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost acordat guvernatorului BNR la propunerea Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Transilvania”, titlul fiindu-i înmânat de rectorul universităţii, Ion Vişa.

Mugur Isărescu a prezentat, cu acest prilej, o dizertaţie de aproximativ o oră pe tema „Managementul intrărilor de capital într-un cadru macroeconomic cu anticipaţii inflaţioniste”.

El a spus că în perioada 2000 – 2004 în economia naţională a intrat capital străin masiv, între care şi capital speculativ, situaţie care poate fi comparată cu o inundaţie, iar după 2008, intrările de capital au scăzut foarte mult, ceea ce a generat criza, situaţie comparabilă cu o secetă.

„În 2000 – 2004, am avut intrări de capital privat rezonabile, care au explodat după intrarea în NATO şi UE, între 2004 – 2008, când au intrat între 15-19 miliarde de euro/an, iar economia nu era pregătită să le absoarbă, ceea ce a însemnat acoperirea unui deficit de 14% din PIB. Între 2009 şi 2011, intrările de capital au devenit negative, ceea ce înseamnă o strângere de curea. Economia s-a obişnuit cu intrările masive de capital şi nu s-a obişnuit cu reducerea acestora. Pe măsură ce leul se aprecia, creştea cererea de lei, ceea ce era o speculaţie destabilizatoare”, a spus Isărescu.

De asemenea, guvernatorul BNR a precizat că o apreciere puternică a monedei naţionale ar putea aduce mai multe probleme decât ne putem imagina.