„Mulţumim şi la revedere!”, titrează ultimul număr al News of the World

„După 168 de ani, încheiem prin a spune adio cu tristeţe, dar şi cu mândrie celor 7,5 milioane de cititori fideli ai noştri”, scrie pe prima pagină, pe fondul montajului de imagini cu cele mai bune numere de-a lungului anilor. Articolul de fond proclamă: „Am înregistrat istoria şi am făcut istorie”.

Sâmbătă seara, angajaţii s-au adunat în faţa sediului publicaţiei, iar editorul Colin Myler le-a adresat câteva cuvinte. „Nu aici vrem să fim şi nu aici meritam să ajungem”, a spus el. Arătând un exemplar al ultimului număr, a adăugat: „E un omagiu final adus celor 7,5 milioane de cititori – e pentru voi şi pentru oamenii care au lucrat: mulţumesc!”.

Înainte să plece cu echipa, a adăugat: „Şi acum, în buna tradiţie, mergem la pub!”.

Unii angajaţi aveau lacrimi în ochi. Tristeţea, dar şi sentimentul că li se face o nedreptate i-a copleşit pe cei mai mulţi dintre ei. „La revedere, lume crudă!”, scria pe tricoul negru – în semn de doliu – al unuia dintre angajaţi.

Compania News International a decis să-şi închidă tabloiul – pe care îl achiziţionase din 1969 – în urma scandalului interceptărilor telefonice ilegale. Patronul Rupert Murdoch este aşteptat să ajungă în Marea Britanie pentru a se ocupa personal de criza prin care trece compania sa la Londra.

Pentru ultima ediţie a celui mai vândut tabloid din Marea Britanie, tirajul de duminică a fost aproape dublat, până la cinci milioane de exemplare. Banii din vânzări şi publicitate vor fi donaţi către patru organizaţii de caritate. Accesul la ediţia online este liber.

Dincolo de articolele dedicate momentului şi retrospective, News of the World nu se dezminte nici în ultimul număr – publică o fotografie sexy cu o iubită a prinţului Harry şi scrie despre un traficant bulgar de prostituate. În ediţia online, la o rubrică video intitulată XSession Inna cântă pentru News of the World, acompaniată doar de o chitară clasică, hitul său „Amazing”.

Murdoch a spus sâmbătă că decizia de a închide ziarul – anunţată de fiul său, James, preşedintele News International – a fost una „colectivă”.

Partidul Laburist, de opoziţie, a cerut să înceapă imediat ancheta judiciară în scandalul ascultării telefoanelor, astfel încât să nu se piardă probe, odată cu închiderea News of the World. The Guardian a afirmat sâmbătă că milioane de mailuri au fost şterse din serverele redacţiei, dar News of the World a spus că asemenea aserţiuni sunt „mizerii”.

Guvernul a replicat că acţionează cât de rapid posibil şi face demersuri pentru numirea unui judecător în fruntea unei investigaţii independente.

Tabloidul este acuzat că a interceptat ilegal telefoanele unor victime, ale celebrităţilor şi politicienilor, de la actorul Hugh Grant până la prinţul William. Poliţia a investigat 4.000 de posibile ţinte. De asemenea, publicaţia ar fi mituit poliţişti ca să-i dea informaţii.

Revoltător pentru mulţi angajaţi este faptul că Rebekah Brooks, editor la News of the World când un detectiv care lucra pentru ziar a interceptat mesageria vocală a unei eleve dispărute – unul dintre cele mai şocante aspecte ale scandalului -, rămâne neclintită în funcţia înaltă, de director în cadrul grupului, pe care o ocupă acum. Murdoch a spus sâmbătă că Brooks se bucură de întreaga sa susţinere. Brooks susţine că nu ştia de interceptarea elevei, care în final a fost găsită asasinată. Ea le-a spus angajaţilor de la News of the World că într-un an vor înţelege de ce s-a închis săptămânalul, dar n-a detaliat.

După dispariţia News of the World – liderul incontestabil de piaţă, în ciuda unor dificultăţi financiare cu care se confrunta – Mail on Sunday şi Sunday Mirror vor profita cu siguranţă de golul rămas. Pe termen lung însă, jurnaliştii de la „cel mai mare ziar al lumii între 1843 şi 2011” se aşteaptă ca un nou titlu să înlocuiască publicaţia închisă, posibil o versiune de duminică a cotidianului The Sun.

Închiderea News of the World nu pare să liniştească apele în imperiul Murdoch. Unii speculează faptul că fiul său, James, ar putea cădea în SUA sub incidenţa legislaţiei anticorupţie. Scandalul ar putea pune beţe în roate unui proiect important al magantului media. Din ce în ce mai dependentă de televiziune, compania lui Murdoch vrea să cumpere tot pachetul de canale cu transmisie prin satelit al Marii Britanii, BSkyB. Premierul David Cameron a dat de înţeles, vineri, că decizia guvernului va fi amânată pe toamnă, iar Ofcom, autoritatea de reglementare, a cerut să fie ţinută la curent cu ancheta asupra News of the World, ceea ce a determinat vineri o prăbuşire a acţiunilor BSkyB la Bursa de la Londra.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed