Muzeele hi-tech ale lumii în care putem trage cu ochiul către viitor

Proiecte arhitecturale futuriste sau spații ce găzduiesc exponate interactive de înaltă tehnologie, cele mai hi+tech muzee din lume pun inovația în prim-plan. Noile spații nu mai au nimic de-a face cu reperele clasice de încăperi cu pereții tapetați cu picturi sau cu statui și vitrine pe care le poți admira doar cu un simț, de la distanță, fără nicio altă interacțiune decât cea vizuală.

O listă cu muzeele care ne arată cum va fi viitorul, nu trecutul, întocmită de CNN, conține:

Muzeul ArtScience (Singapore)

În acest spațoui, se împletesc arta, știința și tehnologia. Muzeul ArtScience a devenit cunoscut, la nivel internațional, anul trecut, când galeria sa VR a transportat vizitatori în Parcul Național Sequoia din California, ca parte a unei experiențe multi-senzoriale numită „Trăim într-un ocean de aer”, realizată de Marshmallow Laser Feast (MLF). Sunete stereo 3D, sisteme de dispersie a parfumului și aparate de vânt au transformat plimbarea prin pădure într-o experiență foarte realistă.

ArtScience Museum a colaborat în mod regulat cu echipa colectivă de artă premiată teamLab pentru a crea instalații interactive. 

Expoziția permanentă „Lumea viitoare: unde arta întâlnește știința” este un loc de joacă digital, cu instalații care evoluează dinamic.

„Universul de cristal” propune o călătorie spre stele. Vizitatorii sunt învăluiți de peste 170.000 de lumini LED care răspund prezenței lor.

Muzeul Viitorului (Dubai)

Muzeul Viitorului (MOFT) este un spațiu dotat cu înaltă tehnologie, răspândită pe șapte etaje. Șiruri de capsule cilindrice suspendate conțin redări digitale ale speciilor de plante și animale și o bibliotecă de 4.500 de coduri ADN de animale de colectat pe dispozitive inteligente, iar aceasta este doar o parte din noutățile muzeului.

Muzeul găzduiește roboți, inclusiv un barista bot pe nume Bob și un robot umanoid alimentat de AI numit Ameca. Anul acesta, noutatea este un câine robot prietenos, proiectat de firma americană de tehnologie Boston Dynamics, care cutreieră hol interacționând cu vizitatorii.

Robot Science Museum (Seul)

Unul dintre cele mai apropiate muzee de conceptul de muzeu al viitorului încă nu și-a deschis porțile, dar este de așteptat să o facă în scurt timp. Este vorba despre Muzeul Robotului și AI din Coreea de Sud care va avea ca scop promovarea științei, a tehnologiei și a inovației în societate. Roboții vor fi expuși peste tot, iar muzeul va deveni, de asemenea, un hub pentru tehnologiile inteligente cu care vizitatorii pot interacționa, inclusiv AI, realitate augmentată (AR) și realitate virtuală (VR).

Melike Altınışık Architects din Turcia a câștigat un concurs pentru proiectarea clădirii care va găzdui acest muzeu. Inițial programat să se deschidă la începutul anului 2020, Robot Science Museum din Seul termenul s-a prelungit până la sfârșitul lui 2024. După deschidere, muzeul va funcționa ca filială a Muzeului Metropolitan din Seul.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri