Nabucco nu este „Sfantul Graal” pentru SUA, spune noul trimis special pentru energie in Eurasia

"Da, sustinem Nabucco", insa acest proiect de gazoduct "nu este Sfantul Graal, ca niciun alt gazoduct" de altfel, a declarat trimisul special al SUA pentru energie pe continentul eurasiatic, numit recent in aceasta functie. El a facut aceasta declaratie la Sofia, care a gazduit timp de doua zile un summit pe tema gazului si a securitatii energetice.

"Credem ca Nabucco este important, dar nu este singurul raspuns care poate fi dat provocarilor din domeniul securitatii energetice", a spus oficialul american. El a adaugat ca viitorul acestui proiect va trebui sa fie determinat in cele din urma "de viabilitatea sa economica". Statele Unite pot ajuta la dezvoltarea sa, a precizat Morningstar, "prin subventionare directa, dar si prin ajutor acordat pentru gasirea unor surse de finantare internationale".

Intrebat despre fezabilitatea Nabucco, in conditiile in care nu ar exista gazul iranian ca sursa de alimentare, Morningstar a declarat: "Nu accept ideea potrivit careia Nabucco nu poate functiona fara Iran. Exista surse potentiale de gaz ce pot proveni din alte tari precum Azerbaidjanul, Turkmenistanul, iar la un moment dat Irakul, chiar daca aceasta poate lua ceva timp".

"Evident, gazul care ar veni din Iran pune unele dificultati la ora actuala", a recunoscut ambasadorul, desi a reamintit ca Statele Unite au incercat recent sa reia dialogul cu aceasta tara. "Speram ca vor fi raspunsuri pozitive" la Teheran, a continuat el. O mai buna relatie cu Iranul ar putea permite acestei tari sa-si dezvolte exporturile energetice, a aratat Morningstar.

Intrebat despre proiectul considerat concurent al Nabucco – cel al gazoductului South Stream, sustinut de Rusia – Morningstar a spus: "Nu suntem nici pentru, nici contra South Stream, avem unele indoieli in legatura cu South Stream". Oficialul american a apreciat ca acest proiect de gazoduct pe sub Marea Neagra este "foarte costisitor" si a invocat dubii in legatura cu "structura sa finaciara".

Proiectul NABUCCO prevede construirea unui gazoduct cu o lungime de 3.300 de kilometri, care sa porneasca din Caspica traversand Turcia, Grecia, Bulgaria, Romania si Ungaria, pentru a ajunge la platforma de distributie Baumgarten din Austria. Conducta va avea o capacitate maxima de 31 de miliarde de metri cubi pe an (in 2019), iar demararea constructiei este prevazuta pentru 2011, urmand sa fie functionala din 2014. Costul estimat este de aproape 8 miliarde de euro, iar actionarii consortiului care se ocupa de proiect sunt OMV (Austria), RWE (Germania), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) si Transgaz (Romania).

Proiectul SOUTH STREAM prevede construirea unui gazoduct cu o lungime de 900 de kilometri pe sub Marea Neagra, intre Rusia si Bulgaria, unde se va ramifica o data catre nord-vest spre Austria, apoi catre sud, spre Grecia si Italia. Capacitatea maxima a conductei este similara cu cea a Nabucco, de 31 miliarde de metri cubi, demararea ei este prevazuta pentru 2015 potrivit presei ruse (initial era vorba de 2013), iar costul estimat este intre 10 si 15 miliarde de euro. Actionari sunt grupul rus Gazprom si ENI, din Italia.

Sursa: NewsIn

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed