AcasăActualitateNăstase: Guvernul va avea nevoie de 16 mld. euro la anul. E...

Năstase: Guvernul va avea nevoie de 16 mld. euro la anul. E nevoie de remaniere!

El a explicat câteva elemente din strategia de guvernare a PSD, ce va fi prezentată în cadrul congresului PSD din 16 octombrie şi are componente de politici sociale, administratie publică, agricultură, turism, educaţie şi politici de energie.

“Programul are o variantă pe termen scurt, care înseamnă măsuri privind reacordarea unor drepturi încălcate, stimularea economică şi a mediului de afaceri, măsuri pentru agricultură, absorbţia de fonduri europene, măsuri pe termen scurt, adică 6-9 luni. Şi unul pe termen mediu şi lung, un nou model de creştere economică şi dobândire a competitivităţii, noi încercăm să mergem pe o creştere, să forţăm o creştere a PIB-ului, ca raportul dintre venituri şi cheltuieli să fie îndreptat spre investiţii”, a explicat Năstase.

El a adăugat că programul de guvernare al PSD respectă acordul cu FMI, întrucât România este membră a Uniunii Europene iar ponderea deficitulu bugetar in PIB “este o chestie asumată cu UE”. “În 2004, am avut un deficit de 1,2%, am reuşit să facem asta, de ce nu am reuşi în continuare? Dar numai anul viitor, pentru a coborî de la 6,8 la 4,4, ne arată ca va fi un an foarte dur. Băsescu ne spune lucruri extraordinare: ‘vai cât de greu va fi anul viitor’”, a mai spus Năstase.

În privinţa Legii pensiilor, Năstase consideră că nu frauda este principala problemă, ci faptul că o lege care-şi va produce efectele în 2030 a fost adoptată într-un timp foarte scurt. PSD a anunţat încă de săptămâna trecută că va contesta la Curtea Constituţională Legea privind sistemul unitar de pensii. Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Mihai Voicu, a declarat, miercuri, că grupul parlamentar al deputaţilor PNL va depune joi dimineaţă contestaţia la Curtea Constituţională pe Legea pensiilor.

“În primul rând, există o posibilitate de respingere a legii, pe motive de neconstituţionalitate, se va depune mâine la CCR. Dincolo de chestiunile de fond, există o primă cale şi aici vom vedea dacă va fi o respingere diplomatică, politică. Preşedintele poate să solitice să retrimită legea – nu cred ca o va face – în Parlament. Există nişte lucruri care crează o nervozitate extraordinară, privind pensiile militarilor şi ai membrilor CCR (…) În condiţiile de acum, să discuţi de vârsta de pensionare în 2030 nu crează decât tensiune şi instabilitate politică”, a adăugat Năstase.

Referitor la discusul preşedintelui Traian Băsescu de ieri, din Parlament, Năstase consideră că textul nu-i aparţine, că a fost tradus din limba engleză, “într-o situaţie de criză de încredere”.

„Un discurs care nu mi-a spus nimic, a fost un eseu despre guvernare. Băsescu a venit de două săptămâni în ţară şi a descoperit nişte lucruri. El se raportează fie la 2007 – 2008 sau se referă la lipsa de performanţă în anumite domenii, responsabilitate ce îi aparţine. Trecerea de la preşedintele jucator la arbitru nu este binevenită. Textul nu-i aparţine şi te întrebi din cauza cui România nu mai poate să facă împrumuturi pe 3 ani şi scumpe” a afirmat Năstase.

Ultimele Articole