Noi date USTURĂTOARE pentru economia României

0

România, Ungaria şi Slovacia au înregistrat în octombrie cele mai ridicate rate ale inflaţiei din Uniunea Europeană, potrivit datelor Oficiului European de Statistică (Eurostat), care arată că în România s-a înregistrat cea mai ridicată rată a inflaţiei din UE, de 3,2%.

 

În Ungaria rata anuală a inflaţiei a fost de 3% în octombrie, în timp ce în Slovacia de 2,9%.

 

Rata anuală a inflaţiei în Zona Euro a scăzut în octombrie la 0,7%, de la 0,8% în septembrie, şi a fost de 1,1% în Uniunea Europeană, mai mică faţă de luna anterioară, adică 1,2%.

 

Cele mai mici rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Cipru (minus 0,5%), Grecia (minus 0,3%) şi Portugalia (minus 0,1%), informează News.ro.

 

Faţă de luna septembrie, inflaţia anuală a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă în opt şi a crescut în cinci ţări UE.

 

Creșterea generalizată a prețurilor

Într-o economie de piață, prețurile bunurilor și serviciilor se pot modifica oricând. Unele prețuri cresc, altele scad. Se poate vorbi de inflație atunci când se înregistrează o creștere generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor, nu doar ale unor articole specifice. În consecință, cu un euro se poate cumpăra mai puțin, respectiv un euro valorează mai puțin decât valora anterior.

Unele variații ale prețurilor sunt mai importante decât altele

La calcularea creșterii medii a prețurilor, se alocă o pondere mai mare prețurilor produselor mai scumpe – cum ar fi electricitatea – decât prețurilor produselor mai ieftine – cum ar fi zahărul sau timbrele poștale.

 

Fiecare gospodărie are propriile obiceiuri de consum: unele dețin un autoturism și consumă carne, altele preferă exclusiv utilizarea mijloacelor de transport în comun sau alimentația vegetariană. Media obiceiurilor de consum ale gospodăriilor populației, luate în ansamblu, determină ponderea pe care diferite produse și servicii o au în măsurarea inflației.