AcasăExterneNoi provocări ale Rusiei la Zaporojie. Imagini din satelit arată blindate parcate...

Noi provocări ale Rusiei la Zaporojie. Imagini din satelit arată blindate parcate sub conducte, lângă reactoarele centralei nucleare

Rușii au parcat camioane și blindate la câțiva metri de reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie și de depozitele de combustibil nuclear folosit. Imagini din satelit în acest sens au fost publicate de Ministerul britanic al Apărării. Volume 100%  

Astăzi, Duma de Stat de la Moscova urmează să adopte o hotărâre privind centrala, în care să spună că este risc mare de accident nuclear acolo. În evaluarea de joi dimineață, Ministerul britanic al Apărării vorbește despre prezența rușilor la centrala nucleară de la Zaporojie. Londra spune că la începutul lunii martie, forțele terestre ruse au atacat și au capturat centrala nucleară de la Zaporojie.

În 21 august, imaginile au indicat că Rusia a menținut o prezență militară sporită la fața locului, cu transportoare blindate de personal dislocate la 60 de metri de reactorul numărul cinci. Probabil că trupele rusești încercau să ascundă vehiculele, parcându-le sub conducte și platforme.

Totodată, Rusia este probabil pregătită să exploateze orice activitate militară ucraineană în apropierea centralei de la Zaporojie, în scopuri propagandistice. În timp ce forțele ruse mențin ocupația militară a centralei, britanicii spun că riscurile principale pentru operațiunile reactorului sunt: întreruperi ale sistemelor de răcire ale reactorului; deteriorarea sursei de alimentare de rezervă; erori ale lucrătorilor care operează sub presiune.

Liderii mondiali au cerut ca zona Zaporojie să fie demilitarizată după ce au apărut imagini cu vehicule ale armatei ruse în interiorul fabricii și au avertizat anterior Rusia să nu o decupleze de la rețeaua ucraineană și să o conecteze la rețeaua electrică rusă.

Planul Rusiei de a deconecta centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua ucraineană (The Guardian)

Însă Rusia a elaborat deja un plan detaliat pentru a deconecta cea mai mare centrală nucleară din Europa de la rețeaua electrică a Ucrainei, riscând o defecțiune catastrofală a sistemelor sale de răcire, relatează The Guardian. Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie atomică, a declarat pentru The Guardian că inginerii ruși au elaborat deja un plan pentru un comutator pe motivul planificării de urgență în cazul în care se vor întrerupe conexiunilor de electricitate rămase.

“Rușii au prezentat planul angajaților de la fabrică, iar angajații fabricii ni l-au prezentat nouă. Condiția prealabilă pentru acest plan a fost distrugerea tuturor liniilor care leagă centrala nucleară Zaporojie de sistemul ucrainean”, a spus Kotin.

El și-a exprimat temerea că de fapt armata Rusiei vizează acum exact acele conexiuni pentru a transforma scenariul de urgență în realitate. Conexiunile electrice ale centralei se află deja într-o situație critică. Trei dintre cele patru linii principale care o conectează la rețeaua Ucrainei s-au întrerupt în timpul războiului, iar două dintre cele trei linii de rezervă care o conectează la o centrală convențională sunt, de asemenea, oprite, a spus Kotin. El a subliniat că planul rus de a-l deconecta complet ar crește riscul unei defecțiuni catastrofale, lăsându-l dependent de o singură sursă de electricitate pentru răcirea reactoarelor.

“Nu poți trece imediat de la un sistem la altul, trebuie să… închizi totul pe o parte și apoi începi să treci pe cealaltă parte”, a spus șeful companiei ucrainene de energie atomică. Potrivit acestuia, în timpul acestei deconectări, centrala nu va fi conectată la nicio sursă de alimentare, ceea ce va fi un pericol.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.