Nouă cicloane s-au format simultan pe Terra. Cât e de periculos fenomenul?

0
17
Nouă cicloane s-au format simultan pe Terra. Cât e de periculos fenomenul?

Pe de altă parte, milioane de oameni din Filipine şi din Asia de Sud-Est sunt ameninţați de cel mai mare taifun care s-a format în acest an.  Taifunul Mangkut (sau Ompong, cum i se spune local) a venit spre Filipine cu rafale de vânt care atingeau și 320 de km/h. Este  mai puternic decât Haiyan, taifun care a lăsat în urmă 7.000 de morţi în Filipine acum 5 ani. Super-furtuna, cu un diametru de 900 de km, a lovit țărmul Filipinelor sâmbătă dimineața și imediat și-a diminuat din intensitate. Acum,  furtuna echivalentă cu un uragan de categorie 4 se îndreaptă către China. Hong Kongul ar putea fi lovit de cea mai mare astfel de calamitate din ultimii 60 de ani.

 

De câteva zile, lumea întreagă are privirea îndreptată către Florence, uraganul care deja a lovit coasta de est a Statelor Unite. Numai că opt alte cicloane s-au format în acest timp pe glob. Este un motiv de îngrijorare să existe simultan atâtea fenomene extreme pe Terra?

 

 

Grégory Langlet, specialist în previziuni meteo, spune că fenomenul nu este totuși o raritate. Totul depinde, de fapt, de intensitatea acestor perturbări. „Nouă fenomene tropicale simultane nu este un fapt excepțional. Dar dacă am avea nouă uragane de categorie 4 sau 5 (cele mai puternice), atunci am putea avea motive de îngrijorare”, spune specialistul. În plus, nu toate aceste aceste cicloane vor apuca să atingă pământul.