Nuclearelectrica SA şi KGHM Polska Miedz SA au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru cooperare în dezvoltarea reactoarelor modulare mici

”SN Nuclearelectrica SA şi KGHM Polska Miedz SA anunţă semnarea, în cadrul Forumului Economic de la Karpacz, Polonia, în data de 6 septembrie, a unui Memorandum de Înţelegere neangajant pentru dezvoltarea de proiecte de reactoare modulare mici (SMR). Cooperarea dintre SN Nuclearelectrica SA şi KGHM Polska Miedz SA, în cadrul Memorandumului de Înţelegere, vizează schimbul de experienţă şi know-how, cu o durată de 36 de luni, în domeniile tehnic, economic, juridic, financiar şi organizatoric, pentru dezvoltarea proiectelor de reactoare modulare de mici dimensiuni care vor fi dezvoltate de România şi Polonia”, anunţă compania.

Memorandumul de înţelegere dintre cele două părţi presupune o abordare complexă a tuturor activităţilor de dezvoltare a unui proiect SMR, de la selectarea amplasamentului până la dezafectare, cu scopul de a dezvolta proiecte SMR robuste, sigure şi eficiente din punct de vedere al costurilor în România şi Polonia.

„Interesul internaţional pentru dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni este direct proporţional cu interesul ţărilor de a asigura securitatea energetică şi de a atinge obiectivele de decarbonizare, având în vedere caracteristicile inovatoare ale acestei tehnologii: modularitatea şi flexibilitatea, având un impact direct asupra reducerii costurilor şi perioadei de dezvoltare. România, cu o experienţă de peste 25 de ani în exploatarea în siguranţă a centralei sale nucleare, a iniţiat deja dezvoltarea unui proiect NuScale SMR, singura tehnologie SMR certificată la nivel internaţional. Suntem bucuroşi să colaborăm şi să împărtăşim experienţa noastră şi lecţiile învăţate şi să sprijinim KGHM în primii săi paşi pentru implementarea unei tehnologii sigure, curate şi inovatoare”, spune Cosmin Ghiţă, director general, SN Nuclearelectrica SA.

Fiind două dintre primele ţări care s-au alăturat demersului de obţinere a independenţei energetice cu ajutorul uneia dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale, România şi Polonia îşi vor consolida securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată, atingându-şi în acelaşi timp obiectivele de decarbonizare.

„Pentru KGHM, energia nucleară înseamnă independenţă energetică şi costuri mai mici. Investiţia în SMR-uri este o prioritate şi ne va permite, de asemenea, să ne menţinem avantajul competitiv în afaceri la nivel global. Introducerea unei tehnologii inovatoare în domeniul energiei nucleare, bazată pe module de mici dimensiuni, reprezintă un eveniment decisiv pentru economia poloneză. Această cooperare cu un partener experimentat din România oferă un sprijin esential pentru această dezvoltare”, a declarat Marcin Chludziński, preşedintele Consiliului de Administraţie al KGHM Polska Miedź S.A.

Proiectul pe care atat România cat si Polonia îl vor dezvolta, în cooperare cu NuScale, va avea 6 module, fiecare cu o capacitate instalată de 77 MWe, 462 MWe, în total şi va genera 193 de locuri de muncă permanente în cadrul centralei, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite eliberarea în atmosferă a 4 milioane de tone de CO2 pe an.

KGHM, împreună cu NuScale, intenţionează să implementeze tehnologia SMR în Polonia, în acest deceniu. Primul SMR din Polonia va furniza energie curată pentru unităţile de producţie de cupru ale companiei. În acest sens, KGHM a depus deja o cerere la Agenţia Naţională pentru Energie Atomică pentru a evalua tehnologia şi a pregăti un studiu de amplasare. De asemenea, ca si in Romania, se va înfiinţa în Polonia un simulator al unei camere de comanda SMR (Centrul de educaţie – Centrul E2) pentru formarea operatorilor şi a specialiştilor în domeniul nuclear.

Nuclearelectrica este compania naţională producătoare de energie electrica, termică şi de combustibil nuclear, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deţinând 82,49% din actiuni şi alti acţionari, 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.
Sucursala CNE Cernavoda, exploatează Unităţile 1 şi 2 ale Centralei Nucleaelectrice de la Cernavodă, iar Sucursala FCN Piteşti este fabrica de combustibil nuclear.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% cu energie nucleară în totalul producţiei de energie, la nivel naţional.

La nivelul anilor 2030, energia nucleară va asigura aproximativ 35% din necesarul de consum prin operarea a 4 unitati nucleare CANDU, va evita eliberarea a 20.000.000 milioane tone de CO2/anual, va crea indirect aproximativ 19.000 de locuri de muncă în lantul de aprovizionare intern. Prin proiectele sale de investitii, Retehnologizarea Unităţii 1, proiectul Unităţilor 3 şi 4, Instalatia de Detritiere, producţia de Cobalt 60, în valoare de aproximativ 9 miliarde euro, SNN devine un pilon al decarbonizării simultan cu generarea unui efect multiplu de dezvoltare micro-şi macro-economică.

KGHM Polska Miedz SA se ocupă cu extragerea şi prelucrarea resurselor naturale valoroase, cele mai mari zăcăminte europene de minereu de cupru fiind situate în partea de sud-vest a Poloniei, chiar în inima zonei sale de captare.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed