AcasăExterneO OTRAVĂ din România ar fi infestat milioane de ouă în Occident

O OTRAVĂ din România ar fi infestat milioane de ouă în Occident

Un scandal a început în Europa de vest, când mai mulți retaileri din Olanda, Germania și Belgia au anunțat că retrag milioane de ouă de pe piață după ce a fost descoperit un nivel ridicat de Fipronil în produsele respective, transmite News.ro. De la izbucnirea scandalului, peste 100 de ferme din Olanda au fost închise temporar, iar autoritățile au demarat o investigație. Testele efectuate au arătat un nivel ridicat de Fipronil în produse, o substanță care este folosită în mod normal de medicii veterinari, dar care este interzisă în cazul animalelor destinate consumului uman. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în cantități mari, Fipronil poate dăuna ficatului, glandei tiroide și rinichilor.

Conform The Guardian, procurorii analizează lista de clienți a două companii specilizate în producția și furnizarea de produse împotriva puricilor, fermelor olandeze și belgiene. Există temeri că substanța ilegală ar fi fost amestecată cu un insecticid a cărui utilizare este legală, pentru a-i spori eficiența. Cotidianul olandez Trouw a sugerat că una dintre companii ar fi avut clienți și în Marea Britanie, Franța și Polonia, deși nu există date că în aceste țări ar fi fost vândute ouă contaminate. Cotidianul olandez Volkskrant a relatat că substanța ilegală a fost utilizată de ferme din Olanda timp de peste un an. Autoritatea olandeză pentru siguranța alimentară a declarat publicației că nu este clar dacă în toată această perioadă au fost puse în vânzare ouă contaminate.

 

De unde provine insecticidul

Insecticidul ar fi fost cumpărat în 2016 de firma olandeză Chickfriend, alături de furnizorul belgian Poultry Vision, de la compania românească Farmavet, potrivit unei facturi publicate de The Black Sea. Astfel, potrivit sursei amintite, compania olandeză ar fi cumpărat 3.000 de litri de Fiprocid, insecticid ce ar fi produs de compania Pasteur România, pentru suma de 108.000 euro. Acest insecticid conține, în proporție de 10%, ingredientul activ Fipronil, potrivit The Black Sea. Ulterior, ar fi fost solicitată o cantitate mai mare, însă nu este clar dacă această tranzacție a mai avut loc.

 

 

Ultimele Articole