O țară este aproape de un dezastru umanitar

Acest stat din Peninsula Arabică — separat în două țări până în anul 1990 — este afectat de mulți ani de instabilitate politică și confruntări armate, dar evoluțiile din ultimele săptămâni au agravat considerabil situația umanitară.

După ce rebelii șiiți houthi, sprijiniți de Iran și fideli fostului președinte Ali Abdallah Saleh, au ocupat cea mai mare parte a țării, inclusiv capitala Sanaa, pe 26 martie Arabia Saudită a decis să intervină împotriva acestora cu raiduri aeriene, alături de o coaliție de state musulmane, conflictul fiind văzut de mulți analiști drept o confruntare între Iranul șiit și Arabia Saudită sunnită.

Rebelii houhi se confruntă cu așa-numitele ‘Comitete Populare’ care-l apără pe președintele legitim Abd Rabbo Mansour Hadi, după căderea capitalei acesta fiind constrâns să se refugieze, mai întâi în orașul-port Aden, iar apoi în Arabia Saudită, după ce și această localitate a fost asediată.

La ora actuală luptele cele mai violente se desfășoară la Aden, în pofida atacurilor aeriene rebelii reușind luni să cucerească portul orașului. Potrivit unor martori citați de agenția EFE, pozițiile combatanților houthi din zona de coastă a Adenului și din unele cartiere sunt bombardate nu doar cu aviația, ci și de pe navele de război ale coaliției conduse de Arabia Saudită.

În acest timp, situația umanitară s-a degradat considerabil, în special la Aden, unde majoritatea cartierelor nu mai au apă curentă și nici electricitate, infrastructurile fiind de asemenea sever afectate. Cât despre numărul victimelor, acesta era estimat joi de ONU la circa 500 de morți și 1.700 de răniți, bilanțul actual fiind probabil mult mai ridicat. Potrivit reprezentantului UNICEF în Yemen, au fost uciși și foarte mulți copii, mai ales din cauza faptului că multe din facțiunile armate angajate în conflict folosesc și copii combatanți.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a cerut sâmbătă un armistițiu umanitar de 24 de ore pentru a furniza ajutoare, solicitare acceptată de Arabia Saudită, dar care a fost imposibil de pus în practică din cauza dificultăților logistice. CICR și UNICEF au anunțat că vor încerca din nou marți să transporte ajutoare pe calea aerului, în special apă și medicamente, deși încă nu au primit permisiunea Arabiei Saudite și nici nu au găsit avioanele necesare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed