Obama acordă un ajutor islamiştilor sirieni de zece milioane de dolari

0

Preşedintele Obama l-a primit pe secretarul general al ONU Ban Ki-moon în Biroul Oval, unde cei doi lideri au discutat despre Siria.

 

„În mod evident, criza umanitară se agravează, iar secretarul general Ban şi eu însumi suntem de acord să spunem că ne aflăm într-un moment crucial, că noi dăm importanţă unei tranziţii politice eficiente ce respectă drepturile tuturor sirienilor”, a declarat Obama.

 

El a pledat pentru ideea ca Statele Unite şi Naţiunile Unite „să coopereze, nu doar pentru o soluţionare completă a crizei, ci şi pentru o ameliorare (a situaţiei) populaţiei siriene şi (…) către o tranziţie politică”.

 

În privinţa dosarului sirian, secretarul general al ONU a afirmat că „a solicitat preşedintelui Obama să dovedească şi să exercite cea mai mare putere în colaborarea cu partenerii fundamentali din cadrul Consiliului de Securitate”, divizat total de câteva luni între occidentali, ruşi şi chinezi.

 

Înainte să îl primească pe Ban, Obama a dat un un memorandum prin care a ordonat guvernului să aloce o sumă de „până la zece milioane de dolari pentru a furniza ajutor medical şi alimentar Coaliţiei siriene de opoziţie şi Consiliului Suprem Militar” sirian (CSM).

 

Această asistenţă directă neletală oferită rebeliunii – sub formă de truse medicale şi raţii militare alimentare – a fost anunţată de către secretarul de Stat american John Kerry, pe 28 februarie, în cadrul unei reuniuni internaţionale a „Prietenilor Siriei, la Roma. Valoarea ajutorului nu este cunoscută, nici mecanismul prin care se va face finanţarea.

 

Suma, „care poate ajunge la zece milioane de dolari (…), se va adăuga celor 117 milioane de dolari acordaţi ca asistenţă neletală Coaliţiei siriene de opoziţie”, explică Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională (NSC).

 

În plus, Statele Unite oferă Siriei, unde există patru milioane de persoane deplasate în propria ţară şi 1,2 milioane de refugiaţi în ţările vecine, un ajutor umanitar în valoare de 385 de milioane de dolari.

 

Dar Statele Unite, asemeni altor ţări occidentale, refuză să furnizeze arme rebeliunii siriene, de teama ca acestea să nu ajungă în posesia unor extremişti islamişti.

 

Totuşi, în timpul unei audieri în Senat, senatorul democrat Robert Menendez, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din această cameră, a apreciat că „a venit timpul să fie luată în calcul furnizarea unei anumite forme de ajutor militar pentru opoziţie”.

 

Secretarul de Stat adjunct pentru Orientul Mijlociu, Elizabeth Jones, i-a răspuns că Washingtonul va continua să favorizeze o „soluţie politică” pentru Siria.