Octavian Jurma anunță valul 5! ”Un scenariu sinistru este că valul 4 va fi urmat de o recidivă mai agresivă!”

Medicul Octavian Jurma estimează că în România numărul persoanelor infectate cu virusul SARS CoV-2 va crește ușor în decembrie, iar valul 5 al pandemiei va începe în februarie. În prezent, situația este mai gravă decât se crede deoarece nu se fac teste, mai spune specialistul.

„Oficial ne merge bine” era un refren popular după Revoluție.

Îl auzim deja de la nivelul conducerii României în ciuda dezastrului sanitar în care încă ne aflăm. Îmi și imaginez ușurarea guvernanților dar și a multor negaționisti români când vad ca „oficial le merge prost” țărilor din occident. Astfel dacă vor fi încolțiți cu întrebări de reporteri, autoritățile vor putea spune [din nou] că dezastrul de la noi nu a fost așa de rău: „nu vedeți ca se întâmplă și în Germania și Austria”.

Marea Britanie face un experiment atent controlat

Marea Britanie are o strategie mult mai apropiata de România începând cu luna august 2021 când și ei au trecut la relaxare aproape completă. Chiar daca după relaxare incidența a revenit rapid în UK la nivelul vârfului valului 4 și se menține constant la peste 6 la mie, datorita ratei incomparabil mai mari de vaccinare, numărul de cazuri grave si decese rămâne scăzut după aproape 4 luni cu zeci de mii de cazuri zilnice.

Marea Britanie face așadar un experiment atent controlat in care lasă pandemia sa evolueze relativ liber sub protecția vaccinării și testării în speranța că va obține imunizarea de masă de 90% prin vaccinare și infectare. Este o strategie extrem de riscantă care necesită un efort uriaș de testare și secvențiere pentru a nu scăpa de sub control, lucru pe care evident guvernul britanic îl face.

Vaccinarea frânează puternic circulația versiunii Delta

Datorita acestui experiment britanic știm încă din iulie ca vaccinarea frânează puternic circulația versiunii Delta dar nu o poate opri fără masuri suplimentare. Prin populația vaccinata cu mai multe de 4-6 luni in urma, Delta circula la fel de ușor ca Alpha printr-o populație nevaccinata.

Știm de asemenea din strategia italiana ca certificatul verde este o măsură suplimentara suficienta pentru a reduce mult, de aproape 5x mai mult, circulația virusului daca este folosit in combinație cu o rata mare de vaccinare.

Mai știm si din datele din Israel ca doza 3 (booster) este esențială pentru a opri rapid aceste valuri ale nevaccinaților si a celor cu imunitatea scăzută după 6 luni de la infectare sau vaccinare.

Cum e posibil așa ceva?

Secretul succesului nostru este evident testarea in masa, mai precis absenta ei.

România are acum o rata de testare zilnica de doar 2,500 teste per milion de locuitori in plin val 4-Delta. In vara testam pe jumătate, sub 1,250 de teste pe zi per 1 milion locuitori.

In caseta aveți ilustrata situația comparativa a testării in acest moment (sursa OWD).

Austria are o incidentă de aproape 4x mai mare decât România însă testează de 20x mai mult decât România (50,000 de teste pe zi per milion locuitori)

Italia are o incidentă de aproape 4x mai mica decât România însă testează de 3x mai mult decât România (8,000 de teste pe zi per milion locuitori).

Cu alte cuvinte situația din România acum, chiar daca suntem incontestabil într-o faza rapid descendenta a valului 4, este mai grava decât in multe din tarile care iau la incidente de la 1 sau 3 la mie masuri de neconceput pentru autoritățile de noi la 20 la mie.

Nici guvernul nici mulți români nu vor să știe care este realitatea epidemiologică din țară

Nici guvernul nici mulți români nu vor să știe care este realitatea epidemiologică din țară, pentru aceasta ar strica discursul fantezist negationist din România

Cu linie purpurie punctata este incidenta din valul 4 in România aliniata la valul 4 din Marea Britanie.

Aceasta aliniere arata unul scenariile posibile după care poate evolua rata de infectare in România in continuare este o creștere lenta cu oscilații mari după minimul valului 4, care va fi probabil in timpul vacantei din decembrie când testarea va cobori la minimele anului.

Un scenariu sinistru este că valul 4 va fi urmat de o recidivă mai agresivă!

Un alt scenariu mult mai sinistru este ca valul 4 de este de fapt întârziat cu 2 luni in România (septembrie) fata de valul 4 din Franța sau Italia si va fi urmat peste 2 luni, in ianuarie, de o recidiva mai agresiva chiar decât valul 4. Este un scenariu enunțat si de col. dr. Gheorghiță.

In opinia mea, scenariul curent cel mai probabil pentru România rămâne intre cele doua, respectiv un platou relativ înalt cu profil ascendent, urmat de debutul unui nou val in februarie-martie, după modelul valului 3.

Consensul medical este ca valul 5 va veni debuta anul viitor fie ca recidiva Delta sau datorita unei variante Delta Plus

Orice prognoza in România este mult îngreunată de raportarea incompleta a datelor rezultate din secvențiere si de inhibarea testării.

Indiferent de scenariu, consensul medical este ca valul 5 va veni debuta anul viitor fie ca recidiva Delta sau datorita unei variante Delta Plus. Tocmai de aceea reanimarea campaniei de vaccinare si adoptarea certificatului verde rămân masurile cele mai importante care pot reduce impactul acestui nou val la un nivel suportabil.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed