OFICIAL. Asemănările și diferențele între vaccinurile Pfizer și Moderna

0
3
OFICIAL. Asemănările și diferențele între vaccinurile Pfizer și Moderna

Cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare, subliniază analiza.

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.

 

 

NEWS ALERT: CCR a decis – Pensiile trebuie majorate cu 40%

 

 

Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt apoi deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

 

Cât de eficiente sunt cele două vaccinuri împotriva COVID-19?

 

Eficacitatea este aproximativ aceeași: BioNTech Pfizer (Comirnaty) – 95%, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%.

 

Încep cu adevărat problemele pentru TĂRICEANU! IOHANNIS tocmai a semnat

 

Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2, iar protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate.

 

Cine se poate vaccina?

Vaccinul Comirnaty poate fi aplicat de la vârsta de 16 ani, iar Moderna de la vârsta de 18 ani.

 

Sarcina și alăptarea: Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat pe loturi care să includă femei însărcinate sau care alăptează, însă studiile preclinice nu arată că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului. Nu este cunoscut dacă vaccinul influențează alăptarea.

 

Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru Comirnaty rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.

 

Reacțiile adverse

Sunt de regulă ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici.

 

Cum se distribuie?

Ambele vaccinuri necesită lanțuri de frig (condiții de temperatură care trebuie respectate în timpul stocării și distribuției). Vaccinul Moderna se recomandă a fi stocat la -20°C, în timp ce Comirnaty trebuie stocat la -80°C. După decongelare, Comirnaty este stabil 5 zile la 2-8°C, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8°C.

 

Fiecare flacon de Comirnaty conține 5 doze de vaccin, în timp ce fiecare flacon de vaccin Moderna conține 10 doze. Vaccinul Comirnaty necesită diluție prealabilă cu ser fiziologic înainte de a fi administrat, în timp ce vaccinul Moderna este gata pentru utilizare.

 

GHIDUL DETALIAT POATE FI CONSULTAT AICI: