Olanda: Noile reguli Schengen sunt inspirate de MCV-ul impus României şi Bulgariei

0

Liderii au decis să accelereze „ghidarea politică” legată de cum este gestionată zona Schengen, spunând că acest lucru trebuie făcut în acord cu „standarde comune şi principii şi norme fundamentale”.

Pentru a se răspunde viitoarelor provocări, „o monitorizare eficientă şi un sistem de evaluare sunt necesare pentru a se asigura că acest lucru se întâmplă”, potrivit concluziilor summitului.

Evaluările pe ţări vor fi făcute de grupuri formate din experţi naţionali din statele membre, oficiali CE şi agenţiile competente.

Rutte a asemănat schema de monitorizare cu cea impusă Bulgariei şi României după aderare.

„Pe viitor, toate statele vor fi evaluate cu noul sistem”, a spus Rutte, precizând că aceasta este o veste bună. „Pe viitor nu va trebui să se apeleze la procedurile de tip MCV, în timp ce în cazul Bulgariei şi României avem un tip de procedură, pe care o vom urma”, a adăugat el.

Premierul olandez a spus că ştie că România şi Bulgaria „se tem puţin ” că va exista o legătură între deciziile luate vineri şi aderarea lor la Schengen.

Miniştrii UE de interrne au decis la 9 iunie să amâne aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

„Decizia de la summit nu are nicio legătură, şi le-am spus: aveţi încredere, nu impunem măsuri suplimentare privitoare la Schengen pentru a face mai dificilă aderarea. Există un sistem MCV, în iulie va fi un raport, iar în septembrie chestiunea aderării va fi din nou pe agenda Consiliului JAI”, a explicat Rutte.

Însă el a spus clar că Olanda nu crede că cele două state au îndeplinit în acest moment criteriile pentru aderarea la Schengen şi că, în pofida poziţiei PE, ţara sa consideră că MCV şi Schengen sunt direct legate.

„Ştiu că ele susţin că sunt pregătite.Noi nu credem asta. Mai întâi vom aştepta rezultate raportului din iulie”, a subliniat Rutte.

„Am considerat mereu că MCV şi Schengen sunt chestiuni legate între ele, pentru că trebuie să ne asigurăm că verificările la graniţe sunt de încredere şi că sistemul judiciar funcţionează”, a conchis premierul olandez.