OMV Petrom îi ține în șah pe români! Semnale clare pentru Guvern

Grupul petrolier OMV Petrom, controlat de austriecii de la OMV, susține că cerințele esențiale pentru dezvoltarea perimetrului Neptun din Marea Neagră, unde se estimează că există resurse însemnate de gaze naturale, nu au fost îndeplinite. Informația a fost furnizată de către Reuters care a publicat un răspunes dat pe mail de șefa companiei, Christina Verchere. „Credem că dialogul ne poate duce mai aproape de o soluție, iar acest dialog trebuie să continue”, a declarat Verchere.

 

Una dintre nemulțumirile companiei se referă la OUG 114 și la modificările aduse acestei ordonanțe vineri de către Guvernul României. Prin ordonanța lăcomiei s-a instituit un plafon de 68 lei/MWh la gazele naturale iar modificarea OUG 114 a eliminat plafonul pentru consumatorii non-casnici. Plafonul rămâne însă pentru consumatorii casnici până în 2022. OMV Petrom este unul dintre cei doi mari producători de gaze din România. Verchere susține că amendamentele aduse OUG 114 „sunt un răspuns la unele îngrijorări exprimate de industria petrolului și gazelor și reprezintă un pas spre întoarcerea la o piață a gazelor liberă”. „Rămânem dornici să avem un dialog cu autoritățile pentru a înțelege ce trebuie făcut în viitor”, a spus Verchere pentru Reuters.

Ordonanța de modificare a menținut taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice iar aceasta este o altă nemulțumire a OMV Petrom. În plus, legea offshore, votată anul trecut de Parlamentul României încurcă foarte mult planurile austriecilor în România. Rainer Seele a declarat imediat după votul din Parlament că este foarte îngrijorat din cauza faptului că există restricții la vânzarea gazelor. El a făcut referire la o prevedere din lege, care există însă și în legea energiei, care spune că minimum 50% din cantitatea totală de gaze extrase din Marea Neagră trebuie tranzacționată pe piața internă din România. În 2012, OMV Petrom și partenerii americani de la ExxonMobil au anunțat că au descoperit rezerve de până în 82 miliarde de metri cubi de gaze la aproximativ 170 de kilometri de țărmul românesc. În prezent, România consumă între 11 și 13 miliarde de metri cubi, 15-20% din această cantitate venind în afară, în special din Rusia, de la Gazprom.

 

„Marea Neagră este o oportunitate uriaşă pentru OMV Petrom şi pentru România. Însă, pentru a merge mai departe, este nevoie să ai piaţă liberă de gaze, fiscalitate stabilă şi infrastructură-cheie. Este un proiect cu adevărat important şi ne dorim să mergem mai departe, aşa că vom continua să dialogăm cu autorităţile, care, şi ele, vor să mergem mai departe, să găsim cea mai bună soluţie”, a declarat recent Verchere în cadrul unei conferințe pe teme energetice.

Oficialii OMV Petrom susțin că investitorii au nevoie de stabilitate, de predictibilitate. ”Este un criteriu atât de important pentru o investiţie atât de importantă. Trebuie să ştim cât va fi factura fiscală, trebuie să înţelegem pe cel fel de piaţă activăm şi avem nevoie de o piaţă liberă”, a susţinut Verchere.

 

OMV Petrom și ExxonMobil încă ezită să ia o decizie în ceea ce privește dezvoltarea perimetrului Neptun Deep, situat în apele adânci ale Mării Negre. În același timp, însă, americanii de la The Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas, au hotărât să meargă mai departe și au spus că în 2021 vor scoate primele cantități de gaze din perimetrul Midia.

 

Ministerul de Finanțe estimează că România ar putea obține de pe urma exploatării gazelor din Marea Neagră 5 miliarde de dolari de pe urma redevențelor, 4,5 miliarde de dolari în urma impozitului pe profit și 4,3 miliarde de dolari ce rezultă din impozitul suplimentar. În total vor fi 13,8 miliarde de dolari. Această sumă este estimată la o o producție de 115 miliarde de metri cubi de gaze și un preț de valorificare de 130 lei/MWh. Investitorii vor încasa 18 miliarde de dolari după investiții totale de 7,4 miliarde de dolari. Partea de profit a statului este undeva la 43-44%. În trei dintre perimetre sunt confirmate descoperiri: Neptun, cu 48-82 miliarde de metri cubi de gaze, Trident, cu 30 miliarde de metri cubi, Midia-Pelican, cu 10 miliarde de metri cubi. OMV Petrom și Exxon caută hidrocarburi la Neptun,  Lukoil și Romgaz, companie de stat, la Trident, iar The Carlyle la Midia-Pelican.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed