Ora de gramatică. Cum se scrie corect: mănăstire sau mânăstire?

Ora de gramatică. Cum se scrie corect: mănăstire sau mânăstire? Unele cuvinte din limba română se pronunță într-un fel, dar se scriu diferit.

De aici pot apărea numeroase greșeli gramaticale. Luăm exemplul următoarele două forme. Cum se scrie corect: mănăstire sau mânăstire?

E cu „ă” sau cu „â”? Oare cuvântul vine de la „mână” sau de la „mană”? Deși în limbajul scris sunt folosite ambele forme, singura formă corectă este mănăstire.

Ora de gramatică. Cum se scrie corect: mănăstire sau mânăstire?

Iar conform definiției, mănăstirea este un așezământ religios în care trăiesc, potrivit unor reguli de viață austere și izolați de lume, călugări sau călugărițe.

Originea cuvântului se află în slavonescul monastyri, dar etimonul mai vechi este grecescul monasterion, al cărui sens iniţial era „locuinţa izolată”.

Termenul slavon este asociat cu grecescul „mono” care se traduce prin „singur”. Echivalenții în dialectele germanice sunt Munster (de exemplu în alsacian) sau Münster , iar echivalentul în engleza veche este minster (cf. Westminster ).

Drept urmare, singura formă corectă indicată de DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române) este mănăstire, cu pluralul mănăstiri.

Pentru cei care au încă dileme, amintim și că termenul de Monastire este o varianta populara.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed