x


  • EUR
    4.7537
    USD
    4.3082
string(16) "instant-articles"

Oraşul cu cea mai mare dinamică din România S-A BLOCAT! Nu se mai poate construi NIMIC!

Primarul Nicolae Robu a declarat, vineri, că eliberarea de autorizaţii de construcţie şi certificate de urbanism din primărie este blocată în momentul de faţă, după ce Instituţia Prefectului a atacat în contencios ultima hotărâre de consiliu local de prelungire a valabilităţii fostului Plan Urbanistic General (PUG).

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 06.09.2019, 17:36

 

“Instituţia Prefectului a atacat în contencios acea hotărâre de consiliu local, la sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcţii şi nu mai putem merge cu certificatele de urbanism care au primit aprobare în baza vechiului PUG. Acum verificăm dacă ele sunt în consonanţă cu Planul Urbanistic Zonal (PUZ). În baza PUG nu se mai poate face nimic deocamdată, pentru că este suspendat prin contencios”, a explicat primarul Nicolae Robu, într-o conferinţă de presă.

Edilul a subliniat că activitatea de elaborare a noului PUG a început în timpul fostei administraţii Ciuhandu şi a continuat în mandatele sale prin dezbateri cu dezvoltatori şi arhitecţi, rezultatele s-au transmis ca proiect de PUG la guvern, dar acum acesta este la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), care încă nu şi-a dat avizul.

“Statul român nu ne aprobă noul PUG, dar tot statul român vine şi spune că nu ne mai lasă valabil nici vechiul PUG. Nu este normal. Voi vrea să am o discuţie cu doamna prefect, pentru că nu putem ţine pe loc oraşul cu cea mai mare dinamică din România”, a afirmat Nicolae Robu.

Reprezentanţii Prefecturii Timiş au explicat, după intervenţia primarului, că instituţia a fost nevoită să atace în contencios administrativ o hotărâre a Consiliului Local Timişoara, adoptată în 23 noiembrie 2018, referitoare la prelungirea valabilităţii PUG Timişoara, după ce a fost sesizată în acest sens de către Inspectoratul Regional în Construcţii Vest.

În urma verificărilor întreprinse de instituţia de control, au fost găsite o serie de probleme de legalitate, privind prelungirea valabilităţii PUG Timişoara, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timişoara din anul 2002, precizează un comunicat al Prefecturii Timiş remis, vineri, AGERPRES.

Potrivit Prefecturii, hotărârea în speţă a fost emisă fără îndeplinirea condiţiilor legale, respectiv fără avizul prealabil al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. De asemenea, Inspectoratul în Construcţii a solicitat emitentului actului administrativ în cauză să comunice dacă a întreprins măsurile necesare pentru obţinerea avizului MDRAP în scopul prelungirii PUG.

Întrucât Consiliul Local al Municipiului Timişoara nu a făcut dovada respectării prevederilor legale incidente hotărârii privind prelungirea valabilităţii PUG, Prefectura Timiş a formulat acţiune în vederea anulării acesteia de către instanţele de contencios.

“Având în vedere acceptarea plângerii, conform legislaţiei, Primăria Timişoara trebuia să oprească emiterea de documentaţii pe baza acestui PUG până la rezolvarea situaţiei, începând cu data de la care a fost acceptată plângerea, pe 24 iulie 2019”, menţionează prefectura.

Primarul Nicolae Robu nu a putut oferi detalii privind numărul de documente care ar fi fost eliberate după această dată şi care ar putea fi lovite de nulitate.