AcasăEconomieOraşul în care taxele cresc chiar şi de 12 ori pentru a...

Oraşul în care taxele cresc chiar şi de 12 ori pentru a acoperi salariile bugetarilor şi cheltuielile de funcţionare

Consilierii locali ieşeni au votat taxele şi impozitele ce vor fi percepute din 2018. Cei vizaţi de creşteri ameţitoare sunt antreprenorii care vor dori să facă afaceri la Iaşi.

 

După discuţii aprinse de aproape două ore, aleşii locali ieşeni au bătut în cuie viitoarele taxe şi impozite ce vor fi percepute în capitala Moldovei, începând cu 1 ianuarie 2018. Deşi impozitele şi taxele locale rămân aproape identice cu cele din 2017, nu acelaşi lucru se poate spune despre taxele speciale.

 

Astfel, consilierii PSD-ALDE a decis majorarea a numeroase taxe speciale percepute de municipalitate, principalul motiv al creşterilor fiind lipsa banilor la buget.

 

„Pentru taxele din categoria «taxe speciale» s-a propus în general, o creştere faţă de anul 2017, de aproximativ 20% pentru a acoperi doar creşterea cheltuielulor cu salariile din februarie anul curent, urmare OUG nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum modificarea unor acte normative. Referitor la taxele din categoria «alte taxe locale» s-a propus o creştere în general, faţă de anul 2017, de aproximativ 31,27%, ceea ce acoperă creşterea indicelui preţurilor de consum din perioada decembrie 2007- decembrie 2016“, se arată în proiectul de hotărâre votat de consilieri.

 

Punctual, creşterile aprobate miercuri sunt foarte importante. Orice antreprenor care deţine unităţi alimentare de tip fast-food, rotiserie, cofetărie sau patiserie vor plăti taxe duble sau chiar triple. Concret, taxe pentru eliberarea şi vizarea anuală a autorizaţiei pentru o unitate de alimentaţie publică cu o suprafaţă de până la 500 de metri pătraţi, inclusiv va creştere de la 1.398 lei/ an la 3.500 lei/ an, iar cele cu mai mult de 500 de metri pătraţi vor creşte de la 2.097 lei/ an la 5.000 lei/ an (pag 78 din document).

Ultimele Articole