„Otrava” in sticlele de bauturi

O anchetă uriașă a DIICOT a început ieri dimineață cu 110 percheziții în toată țara, urmând să fie audiate peste 150 de persoane. Este vorba despre o rețea care făcea bani din traficul de alcool contrafăcut. Însă ce nu se spune deocamdată este faptul că acest alcool este extrem de periculos dacă este băut. Mai mult, până la închiderea ediției nu s-a putut afla unde sunt vândute băuturile contrafăcute și nici sub ce nume sau formă, scrie Libertatea.

 

Jurnalistii au vorbit cu un specialist în domeniu, Nawaf Salameh, președintele Alexandrion Grup România. Concluziile acestuia sunt șocante: ”Pe piață a ajuns otravă și nimeni nu știe câtă și unde. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva”, spune acesta.

 

Având ca plecare informațiile oficiale oferite de DIICOT în acest caz, am făcut câteva calcule împreună cu șeful Alexandrion. Astfel, procurorii DIICOT arată că rețeaua băuturilor contrafăcute ar fi adus un prejudiciu statului de cinci milioane de euro prin neplata accizelor și taxelor. Nawaf Salameh a calculat astfel că pe piață ar fi ajuns 500.000 de litri de alcool pur contrafăcut. Asta înseamnă 3-4 milioane de stricle de ”tărie” de 30 de grade sau 2-3 milioane de PET-uri de vin la doi litri.

 

Schema traficanților

 

Conform DIICOT, spirtul medicinal produs de o firmă din Brăila (Marex SA, care aparține celui mai bogat om din zonă, Marin Moraru) pleca către ceilalți membri ai rețelei. Alcoolul era trecut prim mai multe firme pentru a i se pierde urma, iar până la urmă era filtrat și supus unor procedee chimice astfel încât la final din spirt ieșea alcool etilic. Iată cum descriu procurorii procedeul: ”Ulterior achiziţionării en-gross a acestor produse, cei în cauză recurg la «renaturarea» lor ilicită (prin filtrări succesive şi alte procedee empirice) şi comercializarea clandestină a alcoolului etilic astfel (re)obţinut sub formă de băuturi alcoolice”.

 

Ca să evite plata accizei pentru băuturi alcoolice, traficanții ascundeau alcoolul etilic în sticle de spirt, recipiente pentru loțiuni cosmetice și bidoane pentru soluție de parbriz.

 

Unde ar putea fi alcoolul contrafăcut

 

Cel mai probabil alcoolul contrafăcut a ajuns în cârciumile de la țară sau ”bombe” de oraș, acolo unde împătimiții tăriei ieftine își permit să dea doar câțiva lei pe o ”cinzeacă”. ”Nu mai beți băuturi necunoscute, fără date de identificare! Nu mai beți băutură vrac, oricare ar fi aceasta! Nu luați țuică sau palincă din piețe, la PET”, este avertismentul lui Nawaf Salameh. El mai spune că o sursă de alcool contrafăcut poate fi găsită chiar și în marile magazine. Este vorba despre alcoolul de 96 de grade, folosit de români la prepararea vișinatei, a afinatei sau a altor băuturi din fructe. ”Nimeni nu poate ști ce este acolo, însă dacă este prea ieftin, feriți-vă”, a mai avertizat șeful Alexandrion. Ca argument el arată că acciza la litrul de alcool pur este de 10,65 de euro, la care se adaugă TVA. Asta înseamnă că aproximativ 60 de lei din prețul de vânzare al unui litru de alcool de 96 este reprezentat doar de taxe. La poarta fabricii, un litru de alcool este vândut cu minimum 0,7 euro pe litru, deci circa trei lei. Costurile de ambalare, transport și profitul distribuitorului mai ridică cu câțiva lei prețul final, așa că se ajunge lejer la circa 70 de lei ca preț minim de vânzare. Toto ce se vinde sub acest preț este contrafăcut, spune Nawaf Salameh.

 

Revenind la ancheta DIICOT, procurorii au descoperit în urma perchezițiilor de ieri 28 de instalații clandestine de rafinare pe care traficanții le foloseau pentru a produce vinul, vodca sau coniacul contrafăcut și ulterior pus în vânzare. Ancheta s-a desfășurat în Galați, Brăila, Constanța, Tulcea, Harghita, Covasna, Brașov, Mureș, Maramureș și București.

 

Având în vedere pericolul reprezentat de alcoolul contrafăcut, am verificat dacă la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului sunt plângeri pe acest subiect. ”Deocamdată, ANPC nu a primit nicio sesizare în acest caz”, ne-a declarat Monica Pretorian, purtătoarea de cuvânt a instituției. 

 

Nu e glumă! Băutura contrafăcută chiar ucide!

 

Alcoolul contrafăcut, fie că era vorba de spirtul medicinal ori alt tip de băutură spirtoasă duce, în cazul celor ce îl consumă, către moarte. Aşa au păţit anul trecut 25 de bihoreni ce şi-au pierdut viaţa după ce au băut alcool sanitar de contrabandă. Acelaşi lucru l-au păţit şi trei consumatori din Megidia, care au trecut în lumea de dincolo după ce s-au cinstit cu toţii dintr-o sticlă în care se află o băutură ce conţinea, între altele, şi alcool metilic.

 

Sute de morţi în toată lumea

 

Spirtoasele de contrabandă au făcut victime şi în plan internaţional. Numai în Libia, 80 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva sute au fost la un pas de moarte după ce s-au intoxicat cu alcool de contrabandă. În trecut, cazuri similare s-au întâmplat şi în Cehia (20 de morţi), Polonia (6 decese), India (100 de morţi) sau Rusia (14 decese raportate numai anul trecut). 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed