Până la ce vârstă mai ai dreptul la permisul de conducere

Până la ce vârstă mai ai dreptul la permisul de conducere? Cât timp poți să conduci în funcție de vârstă? Există vreo reglementare în acest sens.

Este bine cunoscut faptul că permisul de conducere nu se obține foarte ușor și trebuie trecute tot felul de teste pentru a verifica capacitățile fizice și psihice ale persoanei în cauză, astfel încât să primească dreptul de a conduce pe drumurile publice.

Iar odată cu înaintarea în vârstă, unele abilități fizice și psihice scad, la fel ca și reflexele. Există un prag de vârstă însă?

Până la ce vârstă mai ai dreptul la permisul de conducere

Până la ce vărstă mai ai dreptul la permisul de conducere? De-a lungul timpului au existat mai multe discuții de a pune un prag de vârstă până la care o persoană are dreptul să conducă, însă până în acest moment nu s-a concretizat nimic.

Astfel că orice persoană, indiferent de vârstă, poate să conducă o mașină pe drumurile publice fără a da nicio explicație. Așadar, în România un om poate avea și 90 de ani și încă să se afle la cârma unui volan chiar dacă este bolnav.

În mod normal, dacă ar fi fost un prag de vârstă până la care ai dreptul să ai permis de conducere lucrurile ar fi stat altfel, fiindcă după această perioadă șoferii ar fi trebuit să fie testați pentru a vedea dacă starea generală de sănătate este bună, vederea este în regulă la fel și starea psihică.

În anul 2016, Parlamentul României a dezbătut un proiect de lege prin care să fie introdus un prag maxim de 70 de ani pentru a avea un permis de conducere, iar după această vârstă să fie efectuat un control anual care să ateste că șoferul este în stare să meargă pe drumurile publice.

Chiar și așa, legea nu a fost promulgată și, ca atare, nu poate fi aplicată.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed