Panică în Armată! Războiul din Ucraina a dublat numărul demisiilor. Tinerii fug de școlile militare

Peste 2.000 de persoane și-au dat demisia din Armata română în primele 9 luni ale anului, număr dublu față de cel consemnat în întreg anul 2021 (mai mult de 1.000) și de 4 ori mai mare comparativ cu situația de pe parcursul anului 2020 (circa 500), relevă date analizate de Profit.ro.

Armata română dispunea la începutul anului de 73.350 de militari activi și de 50.000 de rezerviști. ″Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina. Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500 (de fapt la mai puțin de jumătate, la aceste cifre – n.r.), în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal″, se arată într-un document oficial.

În plus, conform sursei citate, între 25% și 35% dintre candidați nu îndeplinesc cerințele minime ale mediului militar, deși ″nivelul de exigență al testelor aptitudinale, fizice și psihologice a fost adaptat în funcție de nevoi și posibilități″, iar problema se va agrava, dat fiind scăderea cu peste 2 milioane de persoane a populației rezidente a României în ultimii 15 ani.

″Oferta pentru atragerea forței de muncă mult mai atractivă a mediului privat a determinat ca tinerii militari, în special ofițerii ingineri și soldații și gradații profesioniști, să părăsească sistemul militar în special din motive pecuniare. (…) Acest complex cauzal are un potențial ridicat de a afecta îndeplinirea misiunilor și obiectivelor specifice instituției militare, situație care trebuie stopată, în condițiile în care exigențele sunt sporite, sub auspiciul tensiunilor în creșter, determinate de războiul din Ucraina″, se menționează în document.

Articolul integral pe PROFIT.RO

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed