Parisul a obţinut o listă cu 3.000 de francezi care au conturi bancare în Elveţia (video)

„Am recuperat numele a 3.000 de contribuabili deţinători de conturi în băncile elveţiene, din care o parte reprezintă probabil evaziune fiscală. Aceste conturi sunt deschise în trei bănci şi reprezintă 3 miliarde de euro. Este prima dată când avem astfel de informaţii, precise, cu nume, număr de cont şi sumă depozitată. Este ceva excepţional”, a declarat ministrul francez al bugetului, Eric Woerth.

Contribuabilii în cauză trebuie să-şi regularizeze situaţia înainte de 31 decembrie 2009, a subliniat ministrul, precizând că după această dată „controlul fiscal se va aplica cu toată rigoarea: anchetă detaliată şi acţiune în justiţie, în caz de nevoie”.

Anunţul survine la doar două zile după semnarea de către Paris şi Berna a unui acord ce permite schimbul de informaţii în caz de fraudă fiscală, însă autorităţile elveţiene neagă orice legătură între acord şi anunţul ministrului francez.

Woerth susţine, de altfel, că majoritarea numelor au fost obţinute prin intermediul mijloacelor de informare fiscală, din partea instituţiilor bancare.

Ministrul vrea să se întâlnească în curând cu reprezentanţii băncilor străine ce operează în Franţa pentru a le cere informaţii despre contribuabilii francezi ce au transferat bani în afara ţării, avertizând că, în caz de „colaborare insuficientă” din partea acestora, legislaţia fiscală franceză prevede sancţiuni mari, mergând până la penalităţi de 50% din sumele transferate.

Franţa a înregistrat un succes important în lupta împotriva evaziunii fiscale în februarie 2008, când Parisul a obţinut o listă cu 200 de nume de persoane care deţineau conturi bancare în Liechtenstein. În cadrul anchetei, autorităţile franceze au controlat 34 de „grupuri familiale”.

Întrebat de nivelul evaziunii fiscale din Franţa, Woerth a spus că nu îl poate măsura, precizând că cifra vehiculată în presa franceză, de 50 miliarde euro, ar putea include şi frauda la plata TVA şi la contribuţiile sociale.

La jumătatea lui august, Elveţia a ajuns la un acord cu Statele Unite în legătură cu clienţii băncii elveţiene UBS suspectaţi de evaziune fiscală, ce prevede că UBS va oferi informaţii referitoare la 4.450 de conturi deţinute de americani.

Urmăreşte pe Money WebTV toate ştirile video şi emisiunile The Money Channel

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed