AcasăEconomieParlamentarii francezi adoptă un proiect de lege menit să ajute cetăţenii să...

Parlamentarii francezi adoptă un proiect de lege menit să ajute cetăţenii să facă faţă preţurilor mari

Proiectul de lege reprezintă primul test al capacităţii preşedintelui Emmanuel Macron de a face compromisuri, după ce a pierdut majoritatea absolută la ultimele alegeri. Astfel, proiectul de lege urmează să fie prezentat Senatului, camera superioară dominată de partidul conservator Les Republicains.

Proiectul de lege include, de asemenea, o creştere a salariilor pentru angajaţii din sectorul public, controale alimentare şi un mecanism astfel încât companiile să facă plăţi mai mari de bonusuri fără impozite către angajaţi. Costul bugetar estimat este de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Ajutorul oferit francezilor în faţa costului ridicat al vieţii, cauzat în principal de creşterea preţurilor la energie după invazia Rusiei în Ucraina, a fost una dintre promisiunile-cheie ale lui Macron, după ce în timpul primului mandat au fost organizate proteste de stradă, precum mişcarea vestelor galbene.

Luna trecută, Franţa a înregistrat o inflaţie de 6,5% pe an, în conformitate cu celelalte ţări din zona euro.

Votul a urmat dezbaterilor aprinse în care politicienii alianţei de stânga Nupes, cel mai mare bloc de opoziţie, au criticat guvernul pentru măsurile luate, care nu au fost îndeajuns de cuprinzătoare.

Proiectul a obţinut 341 de voturi pentru, 116 împotrivă, iar guvernul a fost susţinut de Les Republicains şi de extrema dreaptă Rassemblement National, în timp ce membrii alianţei Nupes nu au votat.


 

 

Ultimele Articole