Pas important în descoperirea extratereștilor: „A fost o călătorie de 30 de ani”

Construcția celui mai ambițios proiect științific din secolul 21 va începe luni. Square Kilometer Array (SKA) va fi cel mai mare radiotelescop din lume, când va fi finalizat, în 2028.

Potrivit BBC, instalația, care este împărțită între Africa de Sud și Australia, va încerca să elucideze cele mai mari mistere din astrofizică. Telescopul va efectua cele mai precise teste ale teoriilor lui Einstein și chiar va căuta semne de viață extraterestră.

„A fost o călătorie de 30 de ani. Primii 10 ani au fost despre dezvoltarea conceptelor și ideilor. Al doilea deceniu a fost dedicat pentru dezvoltarea tehnologiei.Iar ultimul deceniu a fost despre proiectarea detaliată, securizarea site-urilor, determinarea guvernelor să înființeze organizația SKAO și a oferi fondurile pentru a începe construcția”, a declarat profesorul Phil Diamond, directorul general al Organizației Square Kilometer Array pentru sursa menționată mai sus.

În primă instanță, telescopul va încopora aproape 200 de antene parabolice, precum și 131.000 de antene dipol, care seamănă cu brazii de Crăciun. Scopul este de a construi o zonă eficientă de colectare care captează date de pe o suprafață de sute de mii de metri pătrați.

Cel mai ambițios studiu al celui mai mare telescop din lume

Antenele vor oferi SKA o sensibilitate de neegalat în timp ce sondează ținte pe cer. Sistemul va funcționa pe o gamă de frecvențe de la aproximativ 50 de megaherți până la 25 de gigaherți.

Astfel, telescopul ar urma să detecteze semnale radio foarte slabe care provin din surse cosmice aflate la miliarde de ani lumină de Pământ, inclusiv acele semnale emise în primele câteva sute de milioane de ani după Big Bang.

Cel mai importantă căutare este de departe urmărirea întregii istorii a hidrogenului, cel mai abundent element din Univers. Telescopul ar trebui să poată detecta prezența hidrogenului chiar înainte de formarea primelor stele.

„SKA își va aduce contribuția în atât de multe domenii ale astronomiei”, a explicat Dr. Shari Breen, șeful operațiunilor științifice al observatorului. „Una dintre ele ar fi aceste „explozii radio rapide” care au fost detectate. Aceste fenomene emit echivalentul a unui an întreg de energie de la Soare în doar o fracţiune de secundă. Şi nu avem nicio idee despre ele. Cum este posibil aşa ceva? Să sperăm că SKA va avea un răspuns”.

Prima etapă ar trebui să fie demarată în 2024, când patru antene din Australia și șase stații din Africa de Sud sunt sincronizate să funcționeze ca un telescop de bază. Acest moment va declanșa apoi lansarea completă a matricei.

Membrii actuali sunt: Africa de Sud, Australia, Marea Britanie, China, Italia, Olanda, Portugalia și Elveția. Aceste țări au ratificat tratatul. Canada, India, Suedia, Coreea de Sud și Japonia și-au anunțat deja intenția de a se alătura la un moment dat.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed