Patronatele: Executivul ar putea micşora în 2011 fiscalitatea forţei de muncă

0

Guvernul a asigurat patronatele că ia în calcul posibilitatea reducerii CAS în 2011 în condiţiile revirimentul economic se va produce. „Am obţinut promisiunea că, în partea a doua a anului, ca efect al creşterii a încasărilor pentru contribuţiile de asigurări sociale datorită noului contract colectiv la nivel naţional, Guvernul să studieze posibilitatea reducerii CAS pe forţa de muncă, care este unul dintre cele mai mari din Europa. Nu ştim cu ce procent, depinde şi de acordul cu FMI şi de cât vor fi încasările din CAS. A existat promisiunea că prima relaxare care s-ar putea produce în a doua parte a anului va fi legată de fiscalitatea pe forţa de muncă”, a declarat Cezar Corâci, preşedintele UGIR 1903, la finele întâlnirii pe care principalele organizaţii patronale au avut-o cu primul-ministru Emil Boc şi cu ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botiş.

Corâci a precizat că subiectul reducerii a fost deja abordat de către Guvern în discuţiile avute cu Fondul Monetar Internaţional. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon a afirmat că este necesară o întâlnire specială pentru a discuta acest subiect. „Noi am iniţiat de acum două luni un set de propuneri vizând scăderea de la 44,6% la 40%, ca primă etapă a fiscalităţii. Este posibil să se întâmple anul viitor, dacă vom avea creşterea economică mult aşteptată”, a precizat Agathon.

În ceea ce priveşte discuţiile pe Codul Muncii, patronatele au fost asigurate că dacă un proiect convenabil partenerilor sociali nu va fi finalizat până la 21 ianuarie, discuţiile cu Executivul vor continua. Corâci s-a declarat de acord cu sindicatele în legătură cu nevoia de predictibilitate a salariaţilor care ar trebui satisfăcută prin noul Cod al Muncii. „Noi dorim ca şi salariaţii să aibă siguranţa locului de muncă şi anumite lucruri care erau excesive din punct de vedere al patronilor ni se par nenaturale şi vom susţine revendicările sindicatelor, în sensul că trebuie să existe un minim de stabilitate şi predictibilitate pentru salariaţi. Eu am interesul să stabilizez forţa de muncă, mai ales când am oameni bine pregătiţi şi calificaţi”, a spus Cezar Corâci.

Dan Matei Agathon a argumentat ideea că viitoarea lege ce va reglementa Consiliul Economic şi Social va trebui să prevadă înlocuirea Guvernului din CES cu reprezentanţi ai societăţii civile, urmând astfel un model european. Nu în ultimul rând, patronatele româneşti au primit asigurări din partea Guvernului că vor avea avea acelaşi tratament ca şi investitorii străini în ceea ce priveşte negocierile pentru Codul Muncii şi legile referitoare la dialogul social. „Ministrul Muncii şi premierul ne-au asigurat că propunerile nu sunt cele prezentate de către Consiliul Investitorilor Străini şi Camera de Comerţ Româno-Americană, ci că se va ţine cont de fiecare propunere”, a conchis Agathon.