Pervez Musharraf, în drum spre Pakistan după patru ani de exil

0

Zborul lui Musharraf, care a deţinut puterea între 1999 şi 2008 şi care intenţionează să participe la alegerile generale din 11 mai, urmează să aterizeze în jurul orei 13.00 (10.00 ora României) la Karachi (sud). Această revenire are loc pe fondul unor tensiuni puternice, deoarece rebelii islamişti talibani au ameninţat sâmbătă că îl vor ucide dacă va încerca să se întoarcă în Pakistan.

 

„Nu mă simt agitat, dar sunt îngrijorat de unele necunoscute” legate de „terorism”, „extremism”, de „proceduri judiciare” (care sunt în desfăşurare împotriva lui, n.red.) şi de „rezultatul meu la alegeri”, a declarat Musharraf, în vârstă de 69 de ani, înainte de a pleca spre aeroportul din Dubai.

 

Fostul preşedinte ajuns la putere după o lovitură de stat, îmbrăcat pentru această ocazie cu o cămaşă tradiţională lungă, albă, intenţionează să îşi reunească susţinătorii în jurul orei 17.00 (14.00 ora României), pe aeroportul din Karachi.

 

El a prevăzut într-o primă fază să organizeze această întâlnire la mormântul fondatorului Pakistanului, Mohammed Ali Jinnah, tot la Karachi, după care s-a răzgândit deoarece autorităţile nu i-au acordat autorizaţie din cauza ameninţărilor cu atentate lansate cu o zi înainte împotriva lui de către TTP, principala mişcare rebelă a talibanilor pakistanezi aliaţi ai Al-Qaida.

 

TTP, care denunţă alianţa Pakistanului cu Statele Unite, iniţiată de Musharraf după atentatele din 11 septembrie 2001, este considerată principala autoare a valului de atentate fără precedent – majoritatea sinucigaşe – care s-a soldat cu peste 5.700 de morţi în tot Pakistanul din 2007.

 

Pervez Musharraf a supravieţuit unui număr de trei atentate în perioada în care a fost preşedinte.

 

Fostul general, care a preluat puterea în 1999 în urma unei lovituri de stat şi care a fost constrâns să demisioneze în 2008 după alegerile legislative pierdute de partidul său, trăieşte de peste patru ani în exil la Londra şi Dubai.

 

Deşi se prezintă ca o „alternativă” la alegerile din 11 mai, mulţi observatori apreciază totuşi că el şi-a pierdut baza electorală şi nu mai pare în măsură să influenţeze scrutinul.