Peste 99% din datoriile Complexului Rovinari preluate de ICM sunt către stat

0

În 2004, Societatea pentru Închidere şi Conservare Mine (ICM) Târgu-Jiu a preluat aşa-zisele datorii care au rezultat în urma reorganizării Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia (CNLO) şi a Termoelectrica, în valoare de 360 milioane de lei, identificate ca diferenţa dintre active şi pasive, a explicat directorul general al complexului energetic Rovinari.

„ICM a devenit acţionar la complexurile energetice şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), rezultate în urma restructurării CNLO, şi s-a înscris la Registrul Comerţului, urmând să cedeze aceste acţiuni Ministerului Economiei, acţiuni cu care ministerul ar fi urmat să aibă un aport de capital la aceste societăţi. Numai că majorarea de capital a fost făcută doar pentru SNLO, nu şi pentru complexuri, iar ICM a intrat în lichidare”, a declarat Ciurel.

Acesta a precizat că Adunarea Generală a Acţionarilor complexului Rovinari a decis încă din august 2005 această majorare de capital, a mai spus Ciurel.

Potrivit acestuia, datoriile totale ale complexului energetic preluate de ICM sunt de 82 milioane de lei, din care peste 99% sunt datorate Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), iar restul, către firme mici.

„ANAF şi AVAS au solicitat retragerea cererii de lichidare a ICM, însă procesul a continuat la cererea lichidatorului, pentru comisionul imens de 10% pe care acesta îl primeşte”, consideră oficialul complexului Rovinari. „Marţi se vor lua decizii la AVAS pe marginea acestui subiect”, a adăugat Ciurel, fără să precizeze despre ce decizii este vorba.

AVAS are o participaţie de 75% din complexurile energetice, în timp ce Fondul Proprietatea deţine 25%. Statul nu îşi va pierde participaţia deţinută la complexurile energetice, întrucât AGA acestor societăţi poate împiedica transformarea datoriilor complexurilor în acţiuni, a declarat ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, la The Money Channel.

„În momentul de faţă nu există acest risc (ca statul să îşi piardă participaţia deţinută la complexurile energetice – n.r.), întrucât procedurile pe care le vom iniţia vor evita acest risc. Suntem în procedură de a mandata AGA (Adunarea Generală a Acţionarilor – n.r.) pentru a găsi formula prin care să nu se petreacă o astfel de situaţie. Este o situaţie mai veche şi noi am mai încercat, prin justiţie, să lămurim aceste chestiuni”, a declarat Vosganian. Potrivit acestuia, nu există niciun pericol ca aceste capacităţi de producere energie să fie privatizate pe sume mai mici din cauza datoriilor lor.

Acesta a mai spus că Adunarea Generală a Acţionarilor complexului Turceni va avea o şedinţă la începutul săptămânii viitoare, unde se va discuta pe tema transformării datoriilor societăţii în acţiuni.

Joi, la The Money Channel, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, deputat PSD şi fost secretar de stat în Ministerul Economiei, declara că statul ar putea pierde participaţia pe care o deţine la complexurile energetice, fără ca Guvernul să se poată opune. Iancu susţine că datoriile pe care complexurile le au către societatea pentru Închidere şi Conservare Mine Târgu Jiu pot fi executate de către lichidatorul acesteia, după intrarea în faliment a societăţii, decisă la 10 septembrie de Curtea de Apel Galaţi.

Structura acţionariatului la complexurile energetice Turceni şi Rovinari ar putea fi afectată de această decizie, întrucât viitorul lichidator judiciar are posibilitatea să transforme datoriile celor două unităţi în pachete de acţiuni, a mai spus deputatul PSD.

Falimentul ICM a fost cerut la începutul anului de către unul dintre datornici, pentru o datorie de circa 600 milioane de lei. O instanţă a Tribunalului Gorj a admis în primăvară cererea de faliment, ICM intrând sub administrarea judiciară a lichidatorului BNP Consult Craiova. Datoriile totale ale societăţii pentru Închidere şi Conservare Mine Târgu Jiu la finele anului trecut sunt de aproximativ două miliarde de lei.