BNR ar putea urca dobânda cheie dacă deprecierea leului ameninţă ţinta de inflaţie

0
BNR ar putea urca dobânda cheie dacă deprecierea leului ameninţă ţinta de inflaţie

Cu toate acestea, în prezent nu pare a fi nevoie de o majorare a dobânzii cheie, potrivit consilierului. “Nu cred că va fi necesar să urcăm dobânda de politică monteră până la sfârşitul anului”, a spus Croitoru.

“Dacă apetitul pentru risc continuă să fie scăzut pe pieţele financiare internaţionale şi, ca urmare a acestui aspect, leul continuă să se deprecieze până la un nivel la care ar putea ameninţa ţinta de inflaţie, atunci vom majora dobânda de politică monetară”, a mai spus Croitoru.

Reuniunea de politică monetară a BNR va avea loc pe 26 septembrie, iar analiştii estimează că dobânda de politică monetară a BNR va fi menţinută la nivelul de 7%.

Leul a recuperat vineri din pierderile înregistrate faţă de euro, după ce joi a pierdut aproape 2%, ca urmare a ieşirii fondurilor străine de pe piaţă, în contextul îngrijorărilor legate de sustenabilitatea economiei româneşti. Leul s-a apreciat la jumătatea zilei de vineri până la 3,3900 lei/euro de la nivelul de 3,4303 lei/euro atins joi seară, la care moneda europeană nu mai fusese cotată din decembrie 2006.

Croitoru a spus că este posibil ca leul să îşi reia tendinţa de apreciere, deşi într-un ritm mai temperat. “Cred că deprecierea leului este temporară şi, de asemenea, cred că în momentul în care această tendinţă se va inversa, leul nu va avea acelaşi ritm de întărire ca la începutul acestui an, deoarece pieţele financiare sunt încordate”

“Tendinţa generală a leului va fi de apreciere, deoarece leul rămâne o monedă foarte puternică”, a mai spus Croitoru.

Sursa: Newsin