Petrom a inaugurat o unitate de procesare a gazelor la Midia, investiţie de 90 milioane euro

0

„Noua unitate are o capacitate zilnică de procesare a gazelor de 3,8 milioane metri cubi, de peste două ori mai mare decât vechea instalaţie. Instalaţia inaugurată la Midia are o eficienţă de 99% în recuperarea compuşilor grei din gaze, ceea ce permite recuperarea a 340 de tone de condensat pe zi, pe când vechea instalaţie reuşea să recupereze numai 100 tone/zi. Unitatea poate prelua astfel întreaga producţie offshore de gaze a Petrom”, spun reprezentanţii companiei.

De asemenea, Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Explorare şi Producţie, a precizat că noua unitate de procesare a gazelor este mult mai eficientă decât cea veche şi îndeplineşte toate normele UE de mediu, în special cele referitoare la emisii.

Totodată, instalaţia de la Midia dispune de propria centrală de energie electrică în cogenerare cu o putere instalată de 10MW, care are o capacitate redundantă de generare a aburului de 200 tone/zi. Acestea permit unităţii de la Midia să funcţioneze independent de orice altă sursă externă de alimentare cu energie electrică.

Instalaţia de recuperare a fracţiei C3+, cum este ea denumită, a fost proiectată şi construită prin intermediul unui contract de achiziţie, proiectare şi construcţie de către grupul german Linde Group, semnat în anul 2006, cu sprijinul unor subcontractori din România, Germania, Ucraina şi Ungaria.

Petrom produce gaze asociate şi neasociate din instalaţiile sale din Marea Neagră, care necesită procesare pentru a fi injectate în Sistemul Naţional de Transport (SNT). Unitatea de procesare a gazelor de la Midia procesează volumele de gaz colectate pentru a îndeplini specificaţiile gazelor pentru vânzare, prin înlăturarea compuşilor grei din gaze precum propan, butan şi pentan. Compuşii uşori rămaşi, metan şi etan, sunt apoi transferaţi în reţeua SNT pentru distribuţie ulterioară către clienţi. Compuşii grei din gaze sunt transportaţi în formă lichidă pe cale ferată către rafinăriile Petrom, unde sunt adăugaţi în procesul de producţie.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Petrom exploatează rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maximă anuală de rafinare de opt milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 269 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia. În anul 2008, cifra de afaceri a Petrom a fost de 4,552 milioane euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobânzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 969 milioane euro.

OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom. Grupul OMV activează în 13 ţări din Europa Centrală în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 17 ţări în şase regiuni de bază în domeniul de Explorare şi Producţie. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% aparţin acţionarilor minoritari.