Piaţa de fuziuni şi achiziţii a crescut cu 25% anul trecut. Energia, sectorul cheie pentru România

Piaţa europeană a fuziunilor şi achiziţiilor tinde să îşi revină menţinâdu-se trendul de anul trecut cînd creşterea faţă de 2010 a fost de 25%, indică Studiul Anual European CSM privind Fuziunile şi Achiziţiile în 2011, publicat de firma europeană de avocatură CMS. De asemenea, luând în considerare interesului tot mai mare al investitorilor, oficialii CMS estimează că în 2011 tendinţa de a transfera riscul contractual înapoi cumpărătorilor este improbabilă, existând  o revenire la o piaţă mai favorabilă vânzătorilor. „Profilul de risc al regiunii ECE, ca piaţă emergentă, este în continuare reflectat în termenii şi condiţiile tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii. Totuşi, pe fondul intensificării activităţii, alocarea riscurilor se normalizează. Cred că putem spune că în 2011 vom vedea o egalizare a condiţiilor pentru vânzători şi cumpărători”, declară Helen Rodwell, CEE Head of Corporate Practice.

Pentru piaţa din România, specialiştii estimează o creştere a interesului investitorilor pentru domeniul M&A.” În ceea ce priveşte România, în 2011 înregistrăm o creştere semnificativă a interesului investitorilor pentru domeniul M&A, atât din partea fondurilor de investiţii cât şi a celor strategice. Principalele sectoare atractive în acest an sunt cel energetic (atât green energy cât şi convenţională), financiar-bancar (exituri, vânzări, restructurări de portofoliu), bunuri de consum şi sectorul industrial”, a declarat Horea Popescu, Partener, Departamentului Corporate, CMS România.

Specialiştii în domeniu susţin însă că anul cu cele mai importante fuziuni şi achiziţii va fi 2012. „ 2011 se anunţă a fi un an al acumulărilor şi al pregătirilor pentru anul următor, când se vor culege, cu adevărat, roadele acestei frenezii a activităţii care a început în domeniul M&A în România. Nivelurile de utilizare, care s-au dublat în ultimele luni, în cazul Departementelor Corporate ale CMS, explică optimismul nostru în ceea ce priveşte revenirea susţinută a creşterii mult aşteptate,” a spus Gabriel Sidere, Managing Partner, CMS România.

Studiul CMS relevă şi unele particularităţi ale pieţei de M&A în funcţie de regiuni. Spre exemplu, în  Europa Centrală şi de Est, principalul mecanism de soluţionare a problemelor a fost arbitrajul, folosit în 76% din situaţii faţă de 33% în Europa. De asemenea, în Franţa, tranzacţiile cu preţ de cumpărare, cu clauză de indexare (earnout) au fost folosite mai frecvent decât în alte regiuni, o treime din tranzacţii având o astfel de componentă în timp ce în   ţările germanofone, a existat o creştere semnificativă, de 42% comparativ cu 35% în anul anterior,a plafoanelor de răspundere, de până la 25% din preţul de achiziţie. Aceasta a fost însoţită de o scădere a plafoanelor de răspundere de peste 50% din preţul de achiziţie.

Studiul CMS analizează peste 1.000 de tranzacţii de fuziuni şi achiziţii ale companiei, de-a lungul ultimilor 4 ani.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed