Piaţa imobiliară s-a calmat după “Prima casă”: preţurile nu au mai crescut

0

Euforia creată în rândul proprietarilor de programul “Prima casă” s-a epuizat. După ce în perioada iulie-septembrie  aceştia au cerut sume mai mari pentru apartamentele pe care le oferă, în octombrie se pare că legea cererii şi ofertei a revenit la putere pe piaţa imobiliară din Bucureşti.  Analiştii se aşteaptă ca în lunile următoare piaţa să fie stabilă.

Preţul mediu al apartamentelor noi  a rămas la acelaşi nivel ca în luna precedentă, de 1.647 euro/mpc şi acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu BREI-V, indicele de preţ pentru locuinţele vechi, care a rămas la valoarea de 1.163 euro/mpc. “Dacă lunile precedente au adus creşteri de preţ, octombrie pare sa fie o lună ponderată, care anunţă sfârşitul injecţiei de încredere şi acces la o sursă de creditare mult mai bună decât cele ale sectorului privat”, spun cei de la Colliers.

Preţurile apartamentelor au suferit modificări doar la nivelul sectoarelor, însă acestea sunt insignifiante. Conform raportului realizat de Colliers, indicele de preţ al apartamentelor a scăzut cu 3% faţă de luna precedentă în sectoarele 1, 2 şi 4, în vreme ce în celelalte sectoare ale Capitalei preţurile au crescut cu 2%. Astfel, în sectorul 1 preţul mediu al apartamentelor a ajuns la 1.565 euro/metru pătrat construit, în sectorul 2 a scăzut la 1.040 euro/mpc  în vreme ce în sectorul patru metrul pătrat de locuinţă la bloc a ajuns la 1.296 de euro.

În celelalte sectoare ale Bucureştiului preţurile au crescut cu 2% pană la  1.132 euro/mpc în sectorul 3,  1.204 euro/mpc  în sectorul 5 şi 967 euro/mpc  în sectorul 6. “Aprecierea celor de la Colliers este corectă. Preţurile au scăzut şi e normal să se întâmple aşa deoarece entuziasmul provocat de Prima casă s-a diminuat. Birocraţia din bănci şi faptul că Fondul de Garantare nu a fost pregătit au făcut ca analiza dosarelor să meargă mai greu, iar unii dintre clienţi şi-au pierdut avansurile. Oricum este o piaţă sezonieră şi nu cred că în lunile următoare ne mai putem aştepta la vreo surpriză în piaţa imobiliară”, spune analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu.

Practic, în ceea ce priveşte preţurile cerute pentru locuinţele situate în blocurile construite înainte de 1989, acestea au rămas la acelaşi nivel ca în lunile de vară, când tam-tam-ul făcut în jurul programului “Prima casă” a generat o creştere a pretenţiilor proprietarilor.

Pentru un apartament cu două camere şi o suprafaţă de 55 de metri pătraţi utili într-un bloc vechi, situat într-unul din cartierele Capitalei, precum Militari, Berceni sau Titan, se cer în prezent 53.000 – 58.000 de euro,  în vreme ce pretenţiile proprietarilor pentru o garsonieră decomandată au ajuns la peste 40.000 de euro.