Piaţa neagră a ţigaretelor a revenit pe creştere şi a ajuns la aproape 16% în luna iulie

0

În ianuarie 2010, contrabanda a atins un maxim istoric de 36,2%, consecinţă a creşterilor masive ale accizela ţigarete.

 

Ulterior, comerţul ilegal cu ţigarete a intrat pe un trend descendent şi s-a situat la 22,5% din piaţă în luna ianuarie a acestui an, pentru ca în martie să coboare sub 15%.

 

Reducerea comerţului ilicit cu ţigarete s-a datorat eforturilor autoritaţilor, precum şi schimbarilor legislative. De asemenea, la reducerea fenomenului a contribuit şi colaborarea dintre autorităţile statului şi industria tutunului.

 

„Deocamdată, piaţa neagră se încadrează în limitele normalului, nivelul fiind comparabil cu cel din alte ţări europene, cu toate ca vorbim despre o creştere de aproape patru puncte procentuale, în numai doua luni. Cauzele pot fi multiple şi necesită o analiza serioasă: sezonalitatea, aşteptările cu privire la accize, scăderea preţurilor practicate pe piaţa neagră, în paralel cu creşterea preţurilor legale şi, de ce nu, demotivarea celor chemaţi să aplice legea, ca urmare a scăderii salariilor şi a proceselor de restructurare din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea Naţională a Vămilor şi Ministerul Administraţiei şi Internelor”, a declarat, într-un comunicat, Gilda Lazăr, director corporate affairs&communications la JTI Romania.

 

Adrian Popa, director corporate & regulatory affairs la BAT Romania, subliniază că un singur punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă încasări suplimentare la bugetul de stat de peste 30 milioane de euro.

 

„Este nevoie ca eforturile concertate ale autoritaţilor pentru combaterea contrabandei, eforturi care au dat roade până acum, să continue. În caz contrar, comerţul ilicit ar putea intra din nou pe un trend ascendent”, afirmă Andrei Vasilescu, director corporate Affairs la Philip Morris Romania.

 

Reprezentanţii companiilor producătoare de tutun spun că este necesar un cadru legislativ unitar şi simplificat care să reglementeze contrabanda şi evaziunea fiscală, clarificarea situaţiei la frontiera internă cu Ungaria şi Bulgaria, unde nu mai exista puncte de control vamal, măsuri la care să se aduge atribuirea unor competenţe clare poliţiei locale pentru sancţionarea vânzărilor ilegale în pieţe.