Plăţile instant, disponibile în toate ţările din UE

În țările din UE se vor face plăți instant. Uniunea Europeană a adoptat luni, 26 februarie 2024, un regulament care va obliga băncile ca, începând de anul următor, să ofere plăţi instant în toate ţările din Uniunea Europeană la acelaşi tarif ca un virament clasic, informează AFP.

Consiliul Uniunii Europene, care reuneşte cele 27 de state membre, a aprobat regulamentul validat deja de Parlamentul European la data de 7 februarie, notează Agerpres.

Regulamentul privind plăţile instant va permite consumatorilor şi companiilor din UE şi ţările din Spaţiul Economic European să transfere bani în mai puţin de 10 secunde în orice moment al zilei, inclusiv în afara programului de lucru obişnuit, nu doar în aceeaşi ţară dar şi într-un alt stat membru UE.

”Furnizorii de servicii de plăţi, precum băncile, vor fi obligaţi să ofere servicii de trimitere şi primire de plăţi instant în euro. Comisioanele care se aplică, dacă este cazul, nu trebuie să fie mai mari decât cele pentru viramentele standard”, a explicat Consiliul într-un comunicat de presă.

Băncile din zona euro vor trebui să furnizeze plăţi instant cel mai târziu la 18 luni după intrarea în vigoare a noului regulament, lucru programat pentru luna aprilie, adică înainte de toamna lui 2025. În cazul ţărilor care nu au adoptat moneda unică, băncile vor beneficia de un răgaz suplimentar, până în 2027, şi posibil chiar până în 2028, pentru plăţile dintr-un cont în moneda naţională.

Potrivit Parlamentului European, plățile instantanee permit companiilor și persoanelor fizice să efectueze și să primească plăți mai convenabil și mai eficient.

Cu ajutorul plăților instantanee, de exemplu, oamenii pot împărți ușor cu prietenii nota de plată la un restaurant și pot primi imediat bani din partea acestora.
Companiile, în special cele mici și medii, pot avea mai mult control asupra fluxului banilor. În plus, prin folosirea plăților instantanee, comercianții își reduc costurile operaționale și pot oferi servicii mai bune, de exemplu oferind posibilitatea unor rambursări imediate.

Instituțiile publice pot beneficia de o gestiune mai bună a fluxului de numerar, asemenea companiilor. Prin intermediul plăților instantanee, ONG-rile și organizațiile caritabile pot să se folosească de contribuțiile primite mai rapid. Băncile pot folosi plățile instantanee ca o rampă de lansare pentru servicii financiare inovatoare și pentru a-și întări poziția competitivă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed