Plecarea Nokia din România, o rană care se vindecă greu

0

Mai mult, dacă în Finlanda Nokia a anunțat că dă afară 1.000 de salariați, închiderea unității de producție de la Jucu, județul Cluj, a însemnat disponibilizarea a 2.200 de persoane, mai mult decât dublul numărului concedierilor din Finlanda. La acel moment, finlandezii, care mai erau proprietarii Nokia, și-au justificat decizia prin costurile mai mici de producție din Asia.

 

Astăzi, după ce, anul trecut, producătorul de terminale mobile a fost cumpărat de Microsoft pentru 5,6 miliarde de euro, noul proprietar a decis să restructureze operațiunile de producție a telefoanelor mobile, în special pe cele ale Nokia, scrie „Financial Times”. Finlandezii au spus că se așteptau să urmeze concedieri, însă nu într-un număr atât de mare.

 

Cei 1.000 de salariați care își vor pierde joburile fac parte dintr-o unitate de producție situată în Oulu, un oraș din nordul Finlandei, care are o populație de aproximativ 200.000 de locuitori. Autoritățile locale au declarat că închiderea fabricii Nokia decisă de Microsoft îi va costa pe localnici zeci de milioane de euro din cauza scăderii impozitelor colectate și a creșterii șomajului.

 

După plecarea Nokia, aceeași hală din Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu a fost ocupată de compania italiană DeLonghi, care a demarat, anul trecut, producția de espressoare de cafea. Recent, acționarii italieni au adus în firmă o infuzie de capital de 4,5 milioane de euro.

 

Unitatea de producție a DeLonghi avea, în luna mai, 460 de salariați. Până la finele acestui an, se așteaptă ca numărul salariaților să crească până la 700. Totuși, mai e mult până când se va ajunge la un număr de 2.200 de salariați, câți avea Nokia înainte de plecarea din România.

 

Asta dacă ne referim strict la locul lăsat gol de producătorul de terminale mobile. În rest, pe platformele industriale de la Jucu mai funcționează o fabrică Bosch, Ecolor, firmă deţinută de producătorul suedez de mobilă Gyllensvaans Mobler, care produce mobilă pentru IKEA, o fabrică de cherestea și furnir din lemn deținută de austriecii de la Holver, un producător de produse de panificaţie, Panemar, şi un depozit al Tuborg.