Cât îi costă pe ruși conflictul cu Ucraina

Continuarea participării Rusiei în conflictul din Ucraina și intervenția militară în estul țării îi poate costa pe cetățenii ruși până la 20% din veniturile lor, ca urmare a sancțiunilor economice impuse de statele occidentale și a cursei înarmărilor, a declarat, într-un interviu acordat agenției de presă ruse ITAR-TASS, fostul ministru rus de Finanțe, Alexei Kudrin.

 

Săptămâna trecută, pentru prima dată SUA au introdus așa-numitele sancțiuni industriale, interzicând unui număr de patru mari companii și bănci rusești să atragă împrumuturi de pe piața americană și înghețând activele unor întreprinderi din domeniul apărării.

 

„Eu susțin poziția conform căreia Rusia nu poate interveni, în nici un fel, cu forțe militare în situația din estul Ucrainei. Acest lucru ar putea genera riscuri necontrolate în domeniile economic, militar și politic”, a declarat Kudrin.

 

El a subliniat că noul val de confruntări poate determina o creștere a cheltuielilor militare de ambele părți, în condițiile în care bugetul militar al Rusiei este de peste 10 ori mai mic decât bugetele militare ale țărilor membre NATO. În această situație, PIB-ul Rusiei va scădea, determinând o reducere a veniturilor reale.

 

„Vorbind la figurat, este ca și cum am fi de acord să dăm imediat 15-20% din salariul nostru”, a spus fostul ministru rus de Finanțe. Acesta a menționat că scăderea poate lua diferite forme: de la inflație și până la lipsa anumitor bunuri.

 

Potrivit estimărilor fostului oficial guvernamental, introducerea unor noi sancțiuni industriale împotriva Rusiei din patea statelor occidentale, din cauza situației din Ucraina, va duce la recesiune.

 

„Dacă va exista o serie suplimentară de sancțiuni, mă refer la sancțiuni grave industriale, în domeniul energiei, în sectorul financiar, putem să avem scădere economică. Poate că nu vom avea în acest an creștere economică sub zero (șase luni au trecut deja), dar într-un an calendaristic de la de la introducerea unor astfel de sancțiuni creșterea economică va fi negativă”, susține fostul șef al Ministerului de Finanțe din Rusia.

 

Kudrin a subliniat că, în cazul unei noi runde a conflictului, „totul va merge mai degrabă către agravarea confruntărilor militare, crearea unor noi sisteme de înarmare, a unor noi sisteme de control al spațiului lumii”. „În această confruntare, ne va fi greu. Mai greu decât ne este acum”, a mai spus Alexei Kudrin. Din punctul său de vedere, singura atitudine corectă a autorităților ruse este rezolvarea conflictului pe cale politică. 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed