Poate Putin să câștige? – analiză Politico

0
  • Se aşteaptă un asalt rusesc în Donbas, dar totul va depinde dacă Rusia a remediat defectele majore dîn logistică și coordonare, scrie Politico.

„Sunt rău și înfricoșător, cu gheare și dinți”, l-a avertizat Vladimir Putin pe David Cameron atunci când fostul premier britanic l-a presat cu privire la utilizarea armelor chimice de către aliatul Rusiei în Siria, Bashar al-Assad, și a discutat cât de departe era pregătită să meargă Rusia, conform unei analize Politico.

Potrivit principalului consilier pentru politică externă al lui Cameron, John Casson, citat într-un documentar BBC, Putin a continuat explicând că, pentru a reuși în Siria, ar trebui să folosești metode barbare, așa cum au făcut SUA în închisoarea Abu Ghraib din Irak. „Sunt un fost ofiţer din KGB”, a explicat el.

Remarcile au fost, aparent, pe jumătate în glumă, dar, ca întotdeauna în cazul liderului Rusiei, amenințarea era clară, potrivit Politico.

Și cu siguranță, Vladimir Putin a dovedit că este gata să folosească frica ca armă în încercarea sa de a învinge o Ucraina sfidătoare. Trupele sale au vizat civili și au recurs la tortură și viol. Dar victoria i-a scăpat, scrie Politico.

În următoarele câteva săptămâni, el pare să încerce să-și inverseze eșecurile militare printr-o ofensivă la sfârșitul iernii , fiind și mai înfricoșător și luptându-se cu dinții și ghearele, pentru a salva Rusia – și pe sine – de la umilirea ulterioară.

Poate reuși, totuși, fostul ofiţer KGB? Mai poate Rusia să câștige războiul lui Putin împotriva Ucrainei în fața rezistenței eroice și unite din partea ucrainenilor?, scrie Politico.

Catalogul erorilor

Încă de la început, războiul a fost marcat de judecăți greșite și calcule eronate. Putin și generalii săi au subestimat rezistența ucraineană, au supraevaluat abilitățile propriilor forțe și nu au reușit să prevadă amploarea sprijinului militar și economic pe care Ucraina îl va primi din partea Statelor Unite și a națiunilor europene.

Kievul nu a căzut în câteva zile – așa cum era planificat de Kremlin – și forțele lui Putin din vară și toamnă au fost împinse înapoi, Ucraina revendicând până în noiembrie mai mult de jumătate din teritoriul capturat de ruși în primele săptămâni de la invazie. Rusia a fost acum forțată să intre într-un război convențional costisitor și prelungit, unul care a stârnit o disidență rară în cadrul autorităţii politico-militare de la Moscova și a făcut ca luptele interne de la Kremlin să iasă la iveală.

Singura victorie înregistrată de forțele ruse în ultimele luni a avut loc în ianuarie, când ucrainenii s-au retras din orașul minier de exploatare a sării Soledar din regiunea Donețk din estul Ucrainei. Și semnele sunt că rușii sunt în pragul unei alte victorii la Bakhmut, la doar șase mile sud-vest de Soledar, care este probabil să le cadă în mâini în curând.

Dar niciuna dintre aceste victorii sângeroase nu reprezintă mult mai mult decât un succes simbolic, în ciuda pierderilor mari suferite de ambele părți. Din punct de vedere tactic, nicio victorie nu este semnificativă – iar unii oficiali occidentali spun în privat că ar fi fost mai bine ca preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să se retragă mai devreme din Soledar şi Bahmut acum, în acelaşi mod în care ruşii s-au retras în noiembrie din poziţia lor militară fără speranţă din Herson.

Pentru o victorie militară a Rusiei, Putin va miza în următoarele săptămâni pe faptul că forţele sale, suplimentate de rezerviştii şi recruţii mobilizaţi, vor reuşi o nouă ofensivă majoră. Oficialii ucraineni se aşteaptă ca ofensiva să înceapă mai devreme de începutul acestei primăveri.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a avertizat în cadrul conferințelor de presă din ultimele zile, că Rusia ar putea avea până la 500.000 de soldați adunați în Ucraina ocupată  și de-a lungul granițelor, pregătiți pentru un atac. El spune că atacul ar putea începe cu adevărat în jurul datei de 24 februarie, când se împlineşte un an de la invazie.

Alți oficiali ucraineni cred că ofensiva va avea loc în martie –  înainte de sosirea tancurilor Leopard 2 și a altor tancuri de luptă trimise de occidentali. Zelensky i-a avertizat sâmbătă pe ucraineni că țara intră într-un „moment în care ocupantul își aruncă din ce în ce mai multe forțe pentru a ne sparge apărarea”.

Toate privirile pe Donbas

Concentrarea probabilă a rușilor va fi pe regiunea Donbas din Est. Andriy Chernyak, un oficial al serviciilor secrete militare ucrainene, a declarat pentru Kyiv Post că Putin a ordonat forțelor sale armate să captureze tot Donețk și Lugansk până la sfârșitul lunii martie. „Am observat că forțele de ocupație ruse redistribuie grupuri de asalt, unități, arme și echipamente militare suplimentare spre est”, a spus Chernyak. „Conform informațiilor militare ale Ucrainei, Putin a dat ordin de a pune mâna pe toate teritoriile regiunilor Donețk și Lugansk”.

Alți oficiali ucraineni și analiști militari occidentali bănuiesc că Rusia ar putea recurge la anumite tactici pentru a distrage atenția și a deruta. Ei sunt cu ochii pe o simulare venită dinspre Belarus, care mimează împingerea spre nord din februarie anul trecut spre Kiev și vestul capitalei spre Vinnytsia. Dar oficialii ucraineni din apărare estimează că în prezent există doar 12.000 de soldați ruși în Belarus, care aparent fac  exerciții de antrenament în comun cu armata belarusă, insuficienţi pentru a crea o diversiune.

„Un atac repetat asupra Kievului nu are sens”, spune Michael Kofman, un expert american în forțele armate ruse și membru al Centrului pentru o Nouă Securitate Americană, un think tank din Washington.  “O operaţiune de întrerupere a liniilor de aprovizionare în vest sau de capturare a centralei nucleare de lângă Rivne ar putea fi mai fezabilă, dar acest lucru ar necesita o forţă mult mai mare decât cea pe care Rusia o are desfăşurată în prezent în Belarus”, a susţinut el într-o analiză.

Dar este încă neclar unde anume vor avea loc principalele lovituri ale Rusiei de-a lungul liniei de front de 600 de kilometri din regiunea ucraineană Donbas. Analiştii militari occidentali nu se aşteaptă ca Rusia să organizeze o ofensivă de-a lungul întregului front – mai probabil că va lansa un asalt în două sau trei direcţii, concentrându-se asupra unor sate şi oraşe cheie din sudul Doneţkului, asupra Kreminna şi Lyman din Lugansk şi, în sud, în Zaporojie, unde au existat rapoarte privind o creştere a acumulării de trupe şi echipamente.

În regiunea Lugansk, forţele ruseşti au îndepărtat locuitorii din apropierea zonelor de pe linia frontului deţinute de ruşi. Iar guvernatorul regiunii, Serhiy Haidai, crede că expulzările au ca scop eliminarea posibililor spioni ucraineni şi a localnicilor care culeg informaţii pentru artileria ucraineană. “Există un transfer activ de (trupe ruseşti) în regiune şi cu siguranţă se pregătesc pentru ceva pe frontul de est”, a declarat Haidai reporterilor.

Reznikov a spus că se așteaptă ca ofensiva rusă să vină din est și sud simultan – din Zaporizhzhia în sud și din Donețk și Lugansk, în est. În perioada premergătoare ofensivelor principale, forțele ruse au testat cinci puncte de-a lungul frontului, potrivit Statului Major al Ucrainei într-un briefing de presă de marți. Ei au spus că trupele ruse s-au regrupat în diferite părți ale liniei frontului și au avut atacuri lângă Kupiansk, în regiunea Harkov, și Lyman, Bakhmut, Avdiivka și Novopavlivka în estul Donețkului.

Războiul cu arme combinate

Ruşii nu vor avea succes dacă nu pot corecta două deficiențe majore care le-au afectat până acum operațiunile militare – logistica slabă și eșecul coordonării infanteriei, blindatelor, artileriei cu sprijinul aerian, pentru a obține efecte complementare reciproce, altfel cunoscute ca război cu arme combinate.

Când a anunțat numirea în ianuarie a generalului Valery Gerasimov – fostul șef al statului major al apărării – în funcția de comandant general al forțelor ruse în Ucraina, ministerul rus al apărării a subliniat „necesitatea organizării unei interacțiuni mai strânse între tipurile și armele trupelor”, cu alte cuvinte, pentru a îmbunătăți războiul cu arme combinate.

Kofman apreciază că problemele de logistică ale Rusiei ar fi putut fi în mare măsură depășite: „A existat o reorganizare destul de mare în logistica rusă și de adaptare. Cred că discuţia despre problemele logistice rusești în general suferă de prea mult anecdotism”.

Dacă nu sunt remediate aceste deficienţe, totul va depinde de cât de mult a reuşit Gherasimov  să-și antreneze forțele reînnoite în războiul combinat, existând îndoieli uriașe că a avut suficient timp.

Kofman crede că forțele ucrainene „ar fi mai bine să absoarbă atacul rus și să epuizeze potențialul ofensiv rus, apoi să ia inițiativa mai târziu în această primăvară. După ce a consumat muniție, trupe mai bune și echipamente, ar putea lăsa apărarea Rusiei în general mai slabă.” El suspectează că ofensiva „se poate dovedi dezamăgitoare”.

Analiştii militari ruşi pro-război au cerut o nouă mobilizare, spunând că va fi necesar să alimenteze armata pentru a avea succes. Fostul ofițer de informații rus și comandant paramilitar Igor Girkin, care a jucat un rol cheie în anexarea Crimeei și mai târziu în Donbas, a susținut că vor fi necesare valuri de mobilizare pentru a depăși apărarea Ucrainei.

Și analiștii militari occidentali bănuiesc că Ucraina și Rusia lansează în prezent aproximativ același număr de soldați de luptă. Aceasta înseamnă că generalul Gerasimov va avea nevoie de mult mai mult dacă dorește să atingă raportul de trei la unu pe care doctrinele militare îl sugerează necesar pentru ca o forță de atac să reușească.

Dar alții se tem că Rusia are suficiente forțe, dacă sunt concentrate, pentru a obține niște „câștiguri șoc”. Richard Kemp, un fost comandant de infanterie al armatei britanice, prezice „câștiguri semnificative ale Rusiei în următoarele săptămâni. Trebuie să fim realiști cu privire la cât de rele ar putea fi lucrurile – altfel șocul riscă să distrugă hotărârea occidentală”, a scris el. Teama este că, dacă rușii pot obține câștiguri teritoriale semnificative în Donbas, atunci este foarte probabil ca presiunea unor aliați occidentali să crească pentru negocieri.

Dar deficiențele privind forța armată ale lui Gerasimov i-au determinat pe alți analiști să spună că, dacă hotărârea occidentală este valabilă, prudența lui Putin va împiedica șansele Rusiei de a câștiga războiul.

„Luările de poziţie ale lui Putin din timpul războiului demonstrează dorința lui de a evita deciziile riscante care ar putea amenința domnia sa sau escaladarea internațională – în ciuda faptului că obiectivul său maximalist și nerealist – cucerirea deplină a Ucrainei – necesită probabil asumarea unui risc suplimentar pentru a avea vreo speranță de succes”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-o analiză săptămâna trecută.

Putin poate fi rău și înfricoșător, dar, din câte vede ISW, „a rămas reticent în a ordona schimbări dificile pentru  armata și societatea rusă, care sunt probabil necesare pentru a-și salva războiul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.