Politicienii de la Chişinău, ameninţaţi cu excomunicarea

Joi seara, după o şedinţă a Sinodului bisericesc care a durat aproape toată ziua, pe site-ul de Internet al Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove a fost publicată o decizie în care se anunţă că guvernanţii vor fi lipsiţi de dreptul de a accede la Sfânta Taină a Împărtăşaniei, relatează PRO TV Chişinău.

 

„La o lună de la ultima adresare a Sfântului Sinod către guvernare pentru a revizui cel puţin Legea Antidiscriminării, constatăm cu desăvârşire că glasul instituţiei care se bucură de cea mai înaltă încredere în societate, adică al Bisericii, a fost vădit ignorat. Acest fapt îi va lipsi dintru început pe guvernanţi de accesul la Sfânta Taină a Împărtăşaniei, ca mai apoi, în funcţie de pocăinţă, să fie primiţi, sau respinşi definitiv, de la oricare slujire bisericească”, anunţă comunicatul.

 

După ce vineri această informaţie a fost preluată de presa din Republica Moldova, Biserica a postat un alt comunicat în care a oferit o altă interpretare deciziei de joi, subliniind că demnitarii au fost doar atenţionaţi că riscă să fie excomunicaţi.

 

„Pe site-ul Mitropoliei sunt descrişi paşii care vor fi întreprinşi ulterior în cazul în care guvernanţii nici de această dată nu vor lua act de doleanţele Mitropoliei Moldovei. Nu a fost luată o decizie de excludere imediată a acestora din Biserică”, a precizat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Nicu Cârlig.

 

Cu toate acestea, poziţia Bisericii i-a deranjat pe unii politicieni.

 

„Orice isterie este una artificială şi-o fac doar cei care doresc să culeagă roade. Este o decizie nefondată şi populistă. Dacă un preot o să refuze să mă împărtăşească, o să discut cu el personal”, a declarat Valeriu Streleţ, deputat al Partidului Liberal Democrat din R.Moldova (PLDM).

 

„Şeful meu este Dumnezeu şi nimeni nu-mi poate interzice să spun Tatăl nostru. Cum să interzici creştinilor să meargă la Biserică?”, s-a arătat indignat liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu.

 

În schimb, Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, a salutat decizia Sinodului, considerând că nu este vizat, deoarece el însuşi a expediat la Mitropolia Moldovei lista deputaţilor care au refuzat să accepte reviziuirea Legii Antidiscriminare.

 

„Cred că este puţin. Trebuie să fie interzisă prezenţa lor în lăcaşele sfinte. Eu am contribuit la asta. Noi am cerut să se reexamineze proiectul privind egalitatea de şanse. Eu cred în Biserică, însă cine şi cum o să acţioneze este problema lor”, a menţionat Voronin.

 

Legea Antidiscriminare a fost adoptată pe 25 mai 2012, în pofida protestelor care au avut loc pe parcursul unui an. Documentul a fost adoptat cu votul deputaţilor din cadrul PL, PDM (Partidul Democrat din R.Moldova) şi PLDM.

 

Adoptarea acestei legi a fost o condiţie înaintată de Uniunea Europeană pentru liberalizarea regimului de vize.

 

În plus, Sinodul afirmă în decizie că în curând va fi convocată Adunarea Generală a credincioşilor, la care Biserica se va expune asupra noilor provocări, iar de la începutul lui august se va organiza un Drum al Crucii în jurul Moldovei, pe jos, care va dura aproape două luni.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed