Țara înghițită de datorii uriașe: 10.000 miliarde de dolari

0

Datoria publică a Japoniei a ajuns la 1,02 milioane de miliarde de yeni, la finele lunii martie a acestui an, potrivit Ministerului de Finanțe al țării, citat de Wall Street Journal. Suma este echivalentă cu 10.018 miliarde de dolari și reprezintă un record istoric chiar și pentru această națiune.

 

Datoria guvernamentală a acestui stat a crescut cu 7.010 miliarde de yeni în trei luni, de la sfârșitul anului trecut până la finele lunii martie 2014, în principal din cauza creșterii costurilor cu protecția socială, în contextul îmbătrânirii populației.

 

Calculele arată că datoria publică a Japoniei înseamnă o datorie de 8,06 milioane de yeni pe cap de locuitor. Altfel spus, pe umerii fiecăruia dintre cei 127,14 milioane de japonezi, conform cifrelor de la începutul lunii aprilie, apasă o datorie echivalentă cu aproape 80.000 de dolari.

 

Ministrul japonez al Finanțelor, Taro Aso, a declarat că situația a devenit „foarte severă”, din cauza progresului prea lent al reformelor fiscale.

 

O problemă foarte mare o reprezintă și faptul că suma datoriei publice este mai mult decât dublă decât întreaga economie a Japoniei care, în 2013, valora 478.000 miliarde de yeni. Datoria guvernamentală a țării se cifrează la 243% din PIB. Pentru comparație, SUA au o datorie publică de 105% din PIB, În timp ce Italia și Grecia au o pondere a datoriei publice de 133% și, respectiv, 174% din PIB.

 

În ciuda acestui nivel enorm al datoriei publice, deficitul bugetar al Japoniei continuă să crească într-un ritm mai rapid decât al altor economii. În 2013, deficitul bugetar a fost de 8,4% din PIB, comparativ cu un deficit bugetar de 3% în zona euro și un deficit de 7,3% în SUA. Japonezii fac eforturi pentru scăderea deficitului bugetar, printr-o serie de majorări de impozite pe tranzacții comerciale și prin stimularea creșterii economice.