Ce erau austriecii înainte de a veni în România

0

Avem exemple în istoria economică recentă a României de companii străine care și-au crescut semnificativ business-ul și, eventual, și profitabilitatea după achiziția unei afaceri autohtone. Ne vom opri la câteva companii austriece.

 

Cel mai cunoscut exemplu este compania OMV care, în anul 2004, a cumpărat un pachet de 51% din acțiunile Societății Naționale a Petrolului Petrom, plătind suma de 1,499 miliarde de euro. În acel an, grupul OMV a înregistrat venituri de 9,9 miliarde de euro. După achiziția a jumătate din Petrom, cifra de afaceri a companiei austriece a crescut cu aproape 60%, ajungând la 15,6 miliarde euro. Mai mult decât atât, în șapte ani după includerea Petrom în cadrul companiei, OMV își crescuse afacerile de peste trei ori, până la 34 miliarde euro, o parte consistentă din aceste venituri fiind generate de Petrom.

 

Cifrele publicate de OMV pentru anul trecut arată că peste jumătate din profitul realizat de grupul austriac provine din România. Astfel, din profitul total de 1,729 miliarde de euro obținut de OMV în 2013, 1,09 miliarde euro a fost realizat de Petrom.

 

Un alt mare succes al austriecilor este investiția în Banca Comercială Română. În anul 2005, austriecii de la Erste Bank au câștigat licitația pentru vânzarea unui pachet de 61,88% din acțiunile BCR, cu o ofertă de 3,7 miliarde de euro. Ca valoare a activelor, BCR nu a reprezentat o creștere notabilă. La finele lunii martie 2005, valoarea activelor Erste Bank se cifra la 148 miliarde de euro, în timp ce activele BCR se situau, în toamna aceluiași an, la circa 8 miliarde euro.

 

Cu toate acestea, afacerea din România a contribuit semnificativ la profitul grupului. De exemplu, în primul semestru al anului 2008, aportul BCR la profitul Erste Group a fost de 24%, după cum declara directorul de comunicare al BCR de la acel moment, Cornel Cojocaru. „Suntem pe locul I în grup, cu un raport cost/venituri mai bun decât al colegilor din Europa Centrală şi de Est. Este un lucru de care putem să fim mândri deja: suntem pe locul I în zona rentabilităţii capitalului angajat, iar contribuţia BCR la profitul net este de 24,2%”, spunea reprezentantul BCR. Din nefericire, a venit criza economică și profitabilitatea afacerii din România a scăzut. În 2013, grupul Erste a realizat un profit net de 60 milioane de euro, în condițiile în care BCR a adus un profit de 134 milioane euro, iar alte divizii ale grupului au fost pe pierdere.

 

Și Raiffeisen Bank a făcut o achiziție bună în țara noastră, odată cu cumpărarea, în 2001, a Băncii Agricole, care avea active de 306 milioane de dolari și se confrunta cu dificultăți financiare. În anul 2012, divizia Raiffeisen din România a generat aproximativ un sfert din profitul total al grupului, cifrat la 277 milioane de euro.

 

O altă companie austriacă ce a obținut profituri bune din România este compania de asigurări Vienna Insurance Group (VIG), proprietarul Omniasig, Asirom și BCR Life. De exemplu, din profitul brut al grupului din 2009, cifrat la 24,2 milioane de euro, jumătate, 12,5 milioane de euro, a fost generat numai de Omniasig.