Premium Premier League. Tsunami în Europa

Cam așa s-ar putea traduce rezultatul noului contract pentru drepturile TV din Premier League. Datele acordului punctează din start câteva repere istorice. Suma de 1,97 de milioane de euro anual, în creștere ușoară față de precedenta înțelegere, sugerează un punct de maxim al industriei. În ansamblu, totalul de 7,3 miliarde de euro pentru patru ani, înseamnă un plus de peste un miliard. Doar că perioada acoperită de contractul aflat încă în curs este de doar trei ani. Iar din 2025 vor fi transmise cu 70 de meciuri mai mult.

Comoara stabilității
Premier League a câștigat stabilitate pe o perioadă mai mare, însă reversul medaliei vine cu o limitatare a creșterii invers proporțională, potrivit footballbenchmark.com. Foarte explicabil, în conjuctura economică actuală. Este evident că după vârful exploziv atins în etapa 2016-2019, cu peste 2 miliarde anual, Premier League a intrat într-o zonă de platou. Aceasta include ce-i drept, atât perioada pandemică, cât și efectele ei.

Pentru actualul acord cea mai marcantă este iesirea din rol a platformei Amazon. Apărut pe scena drepturilor TV în 2019, gigantului OTT deschidea o noua eră media. Retragerea de acum poate indica o posibilă saturație privind veniturile dedicate fotbalului. Iar banii generați de drepturile TV chiar reprezintă oxigenul ligii.

Potențialul creșterii
Fără îndoială, într-un context economic mult mai favorabil, Premier League își va relua creșterea, cu sau fără revirimentul platformelor de streaming. OTT-urile acționează însă ca o vastă rețea neuronală pe o piață extrem de competitivă. În mod normal, vor reacționa specific în funcție de noii stimuli și mai ales datorită beneficiilor acumulate ca partener al Premier Legue.

Contractul aflat în derulare se dovedește a fi deosebit de lucrativ pentru Amazon. Și asta pentru că numărul abonaților este de așteptat să crească în perioada cumpărăturilor de Craciun, conform sportspro.com. Este o strategie spectaculoasă, mai ales că va evolua în tandem cu drepturile pentru UEFA Champions League. În mod normal, sunt doar câteva repere perfect valabile și pentru Apple, Disney, Viaplay și DAZN.

Premier League Premium
Pe scurt, jucătorii serioși nu-și pot permite un portofoliu fără Premier Legue. În pofida creșterii aparent modeste, EPL își va dubla încasările datorită comercializarii drepturilor la nivel internațional. Contractul valabil pentru intervalul 2022-2025, de 6 miliarde de euro, aduce cu un miliard mai mult decât cel intern.

Întregul mecanism este foarte important pentru Europa, întrucât sumele absorbite de fotbalul englez au efecte la nivel continental. Serie A va încasa 900 de milioane de euro pe sezon, începând de anul viitor. Cu aproape 28 de milioane mai puțin decât în prezent. Mai mult, Ligue 1, cu 582 de milioane de euro pe sezon, a încercat să obțină 1 miliard. Răspunsurile primite au fost la o distanță atât de mare, încât au avut ca efect abandonarea licitației.

Astfel, se poate spune că cererea uriașă pentru Premier League profilează un context cât se poate de auster pentru ansamblul Big Five în anii ce vin.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri