Preţul alimentelor de bază va creşte cu mai mult de 100% în următorii 20 de ani

Până în 2030, costul mediu al culturilor cheie va creşte cu 120%, până la 180%, potrivit raportului „Creşterea unui viitor mai bun”, citat de BBC News. Jumătate din scumpire va fi provocată de schimbările climatice.

 

Raportul le cere liderilor lumii să îmbunătăţească reglementările de pe piaţa alimentară şi să investească într-un fond climatic global. „Sistemul alimentar trebuie reformat pentru a depăşi provocările din ce în ce mai presante ale schimbării climatice, escaladarea preţurilor alimentelor şi lipsa terenului, apei şi energiei”, a afirmat directorul general al Oxfam, Barbara Stockong.

 

În raportul său, Oxfam prezintă patru „puncte fierbinţi” în ceea ce priveşte lipsa de siguranţă alimentară, zone care întâmpină deja dificultăţi în asigurarea hranei populaţiei.

 

În Guatemala, 865.000 de persoane sunt în pericol în ceea ce priveşte hrana, din cauza lipsei de investiţii de stat în fermele mici. În aceste condiţii, zona este dependentă de importul de alimente.

 

În India, oamenii cheltuiesc o proporţie de două ori mai mare din venit pe mâncare decât cei din Marea Britanie. Ei plătesc echivalentul a 10 lire sterline pe un litru de lapte şi şase lire pe un kilogram de orez.

 

În Azerbaidjan, producţia de grâu a scăzut anul trecut cu 33%, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, ceea ce a obligat ţara să importe grâu din Rusia şi Kazahstan. Astfel, preţul alimentelor a crescutr cu 20% în decembrie 2010, faţă de decembrie 2009.

 

În estul Africii, opt milioane de persoane se confruntă cu o lipsă cronică de alimente, din cauza seceteu, iar femeile şi copiii sunt printre cei mai grav afectaţi.

 

În aceste condiţii, Oxfam cere liderilor lumii să crească transparenţa pe pieţele de mărfuri, să crească rezervele alimentare, să nu mai promoveze iocombustibilii şi să investească în fermieri, în special în femei, pentru a se asigura că cei săraci nu vor suferi de foame.

 

„Ne îndreptăm orbeşte spre o epocă evitabilă de criză”, a subliniat Stockong. „Unul din şapte oameni din lume suferă zilnic de foame, deşi lumea este capabilă să hrănească pe toată lumea”, a adăugat ea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed