Preţul barilului de petrol a depăşit 90 de dolari pe baril

0
Preţul barilului de petrol a depăşit 90 de dolari pe baril

Creşterea rapidă a preţului ţiţeiului la acest nivel fără precedent vine pe fondul temerilor create de perspectiva unei ofensive militare iminente a armatei turce în regiunile din nord-estul Irakului, unde activează rebelii kurzi. La acest fapt se adaugă neliniştile generate de nivelul scăzut al rezervelor.

La Bursa de la Londra petrolul Brent a fost tranzacţionat cu 84 de dolari şi 47 cenţi, cotă situată cu doar doi cenţi sub recordul istoric. Scumpirea petrolului reprezintă un risc, însă economia mondială a resimţit până acum destul de puţin efectele dăunătoare ale scumpirii energiei în ultimii patru ani, a declarat, preşedintele Fondului Monetar Internaţional, Rodrigo Rato.

“Preţurile la petrol cresc dintotdeauna, de când am venit eu la Fondul Monetar Internaţional, sau chiar ceva mai devreme, din 2003. Cu toate acestea avem un impact destul de limitat asupra activităţii globale. Totuşi, la nivelul la care a ajuns acum începe să reprezinte un risc important. Scumpirea a fost determinată în mare parte de creşterea cererii din partea economiilor dezvoltate, pe fondul stocurilor reduse. ” a declarat Rodrigo Rato.