PricewaterhouseCoopers: Brazilia este favorită la câştigarea World Cup 2010

Ţările dezvoltate din punct de vedere economic nu depăşesc ca performanţe echipele naţionale ale statelor mai sărace, potrivit unui raport al PricewaterhouseCoopers LLP (PwC).

Brazilia este favorita statisticienilor la ediţia de anul acesta a Cupei Mondiale, în vreme ce Anglia va avea o performanţă bună dacă va trece de sferturile de finală, dacă se ţine cont de clasamentul actual FIFA şi de istoria precedentelor turnee finale ale Campionatului Mondial.

Raportul PwC „Ce ne poate învăţa econometria despre performanţa la Cupa Mondială?” arată că nu există o legătură semnificativă între nivelul produsului intern brut pe cap de locuitor şi succesul la turneele finale. Statele cu nivele relativ reduse ale veniturilor din America Latină s-au ridicat deseori la nivelul sau chiar au depăşit rivalele lor mai bogate din Europa, îndeosebi atunci când au beneficiat şi de avantajul terenului propriu. 

În schimb, dimensiunea populaţiei are un anumit impact asupra performanţei la Cupa Mondială, însă nu este relevant din punct de vedere statistic. Argentina spre exemplu a fost uneori la nivelul Braziliei, deşi are numai o cincime din populaţia acesteia din urmă. State relativ mici precum Uruguay, Suedia şi Croaţia au avut de asemenea performanţe superioare dimensiunilor lor, îndeosebi atunci când au jucat acasă sau în regiunile lor.

Avantajul terenului propriu şi soliditatea tradiţiei fotbalistice s-ar putea dovedi factorii cheie pentru succes la această ediţie a Cupei Mondiale.

“Analiza noastră arată că nivelurile scăzute ale produsului intern brut pe cap de locuitor nu sunt un obstacol pentru succesul la Cupa Mondială şi nici dimensiunea populaţiei nu este un factor critic – David îl poate adesea învinge pe Goliath pe terenul de fotbal. Acele ţări cu o adânc înrădăcinată tradiţie fotbalistică pot depăşi marile forţe economice ale lumii când vine vorba de fotbal”, a declarat John Hacksworth, liderul Departamentului de macroeconomie din cadrul PricewaterhouseCoopers LLP. 

China şi India, două state având fiecare peste un miliard de locuitori şi aflate într-o rapidă expansiune economică, sunt exemple chiar şi mai ilustrative a faptului că dimensiunea populaţiei şi capacitatea economică nu au un impact semnificativ asupra performanţelor la Cupa Mondială. India preferă să se concentreze asupra cricket-ului, în vreme ce China s-a axat pe sporturile ce i-au maximizat şansele de a obţine cele mai multe medalii de aur la Olimpiada de la Beijing din 2008.
 
“Dacă o ţară are o puternică tradiţie fotbalistică selectarea a 11 jucători reprezentativi nu ar trebui să fie o sarcină dificilă nici măcar pentru o populaţie de doar câteva milioane”, a declarat John Hacksworth.

În plus, studiul a arătat că nu există o corelaţie statistică semnificativă între PIB-ul pe cap de locuitor şi clasamentul FIFA sau rezultatele la Cupa Mondială de-a lungul timpului.

“Aceasta ar putea reflecta faptul că aptitudinile fotbalistice pot fi deprinse la fel de uşor şi pe străzile cartierelor mărginaşe şi într-un centru sportiv costisitor. În plus, fotbalul poate reprezenta una dintre cele mai atrăgătoare modalităţi de a scăpa de sărăcie pentru băieţii din ţările sărace” a adăugat John Hacksworth.

Pe teren propriu sau în deplasare?

Aceste informaţii privitoare la fotbal diferă de concluziilor precedentelor studii PwC care arată că numărul  populaţiei şi nivelul veniturilor medii au avut un impact asupra medaliilor obţinute la Jocurile Olimpice.

Cu toate acestea, avantajul terenului propriu este un factor cu importanţă statistică ridicată în explicarea succesului la precedentele ediţii ale Cupei Mondiale FIFA şi a Jocurilor Olimpice.

Statele gazdă au câştigat şase din 18 Cupe Mondiale şi, chiar dacă nu au câştigat, ţările gazdă au avut în general turnee finale foarte reuşite.

Anglia şi Franţa au câştigat Cupa Mondială numai când au jucat pe teren propriu, în vreme ce ţările mai mici precum Uruguay (care a câştigat prima ediţie a Cupei Mondiale în 1930), Suedia (care a ajuns în finală în 1958) şi Coreea de Sud (care a învins Italia şi a ajuns în semi-finale în 2002) au depăşit toate aşteptările atunci când au găzduit Cupa Mondială.

Performanţa relativ modestă a Spaniei atunci când a găzduit competiţia în 1982 a fost una dintre puţinele excepţii de la această regulă.

Există de asemenea un efect al regiunilor gazdă care poate fi asociat cu numărul mai mare de fani din ţările de origine şi de condiţiile climatice familiare. Echipele naţionale europene au câştigat Cupa Mondială numai la ediţiile în care aceasta s-a desfăşurat în Europa, în vreme ce statele din America Latină au câştigat toate Campionatele Mondiale desfăşurate pe continentul American. Camerun şi Nigeria au prin urmare potenţialul de a face o performanţă bună anul acesta, în vreme ce Africa de Sud ar trebui să se descurce mai bine decât ar sugera locul 90 pe care îl ocupă în clasamentul FIFA.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed